Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Son günlerde piyasalarda yaşanan çalkantılar, Hükümet’i de harekete geçirdi. Başbakan Erdoğan başkanlığında, Ak Parti Genel Merkezi’nde yaklaşık 3,5 saatlik bir ekonomi değerlendirme toplantısı yapıldı.

Ekonominin kurmayları önemli zirvesinde Türkiye'nin ekonomisi konusunda güven mesajları verdi. Başbakan yardımcısı Ali Babacan'ın da dediği gibi toplantıda ekonomide son durum masaya yatırıldı.

Toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, cari açık vurgusu öne çıktı. Küresel gelişmelerin Türkiye'ye yansımasında rol oynayan en önemli unsurlardan birinin son iki yıllık dönemde cari işlemler açığında yaşanan yükselme olduğuna dikkat çekilen açıklamada, cari işlemler açığındaki artışın konjonktürel ve yapısal nedenleri bulunduğu anlatıldı.

Önümüzdeki dönemde cari işlemler açığına kalıcı olarak çözüm getirecek yapısal düzenlemelerin süratle uygulamaya konulmasına odaklanılacağı belirtildi.

Açıklamada, yaşanan gelişmelerin, Türkiye ekonomisi ve mali piyasalar üzerinde uzun dönemli ve kalıcı olumsuz bir etki bırakması beklenmediği de vurgulandı.

“Kurumların gelişmeleri yakından takip etttiği, tüm senaryolara karşı hazırlıklı olduğu ve bulunmakta ve gerekli adımları zamanında uygulamaya koyduğu” vurgulandı.

Öncelikli hususlar ise şöyle sıralandı.

- Mali disiplin önümüzdeki dönemde güçlendirilerek devam ettirilecek

- Yatırım ortamının iyileştirilmesi ile ilgili eylem planı uygulamalarına devam edilecek

- İstihdam artırıcı politikalar sürdürülecek

- Kayıt dışılıkla mücadele kararlılıkla devam edecek

- Özelleştirme programı kararlılıkla uygulanacak

- İhracata dönük üretim stratejisi, girdi tedarik stratejisi ve ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi stratejisi çalışmaları tamamlanacak

- İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması için yapılan çalışmalara hız verilecek

- Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak adımlara devam edilecek

- Ar-Ge ve yenilikçiliğin geliştirilmesine yönelik programlar etkin bir biçimde uygulanacak

Açıklamada, bu hususların 2012-2014 dönemini kapsayacak orta vadeli programda detaylandırılacağı ifade edildi.