Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, Temmuz ayında 31.5 milyar dolarlık ticaret fazlası verdi. Çin'in ticaret fazlası 2 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, ihracat da rekor kırdı.

Çin'de ihracat büyümesi yüzde 20.4 büyürken, ithalat da yüzde 22.9 artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistler Çin'in ihracat büyümesinin yüzde 20.4; toplam dış ticaret fazlasının ise 27.4 milyar dolar olmasını bekliyordu.

Dünyanın en büyük ihracatçı ülkesi Çin, borç krizindeki Avrupa, ABD ve Japonya'dan gelecek taleplerdeki zayıflama ihtimalinden endişe ediyor. ABD Merkez Bankası dün piyasaları desteklemek için net konuştu ve faizlerin 2 yıl sabit tutulacağını söyledi.

Küresel finansal piyasalardaki dalgalanmanın henüz Çin'in ticaretine yansımamış olduğunu aktaran Societe Generale SA'nın ekonomistlerinden Yao Wei, "gerçek zorluk kapıda" dedi.

Çin'in 12 aylık teslimatsız yuan kontratları yüzde 0.5 değerlenmeyle dolar karşısında 6.3684 seviyesine çıktı. Yuan bugün dolar karşısında 17 yılın zirvesine tırmanarak 6.4120'den işlem gördü.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin'de ihracat 175.1 milyar dolar ve ithalat 143.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Çin'de Haziran ayında ithalat yüzde 19.3; ihracat ise yüzde 17.9 büyümüştü.