Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in faizleri 2013'ün ortasına kadar rekor düşük seviyede tutacağı ve ekonomiyi desteklemek için başka araçların da kullanılabileceğine yönelik açıklamasının sonrasında Asya Borsaları yeniden yükselişe geçti.

Fed'in açıklamaları, Standard&Poor's'un beklenmedik şekilde ABD'nin kredi notunu düşürerek, küresel piyasalarda 7.8 trillyon doların erimesine yol açmasının ardından geldi. Oyuncak ve giyecek tedarikçisi Li&Fung Ltd. yüzde 2.4 değer kazandı. BHP Billiton Ltd., petrol ve metal fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 3.6 yükseldi. Commonwealth Bank of Australia, ikinci çeyrekte rekor kazanç açıklaması üzerine, bankalar arasındaki yükselişe öncülük etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2.3 artışla 123.19 puana ulaşarak, 16 Mart'tan bu yana en hızlı günlük kazancına imza attı. Endeks geçtiğimiz hafta Mayıs'taki zirvesinden yüzde 10'un üzerinde değer kaybetmesiyle, düzeltme evresine girmişti.

Piyasaların Fed'in açıklamalarına olumlu tepki verdiğini belirten Colonial First Global Asset Management'ın piyasa araştırmaları müdürü Stephen Halmarick, faizleri 2013'ün ortasına kadar düşük tutma ve yeni teşvik paketi için açık kapı bırakmasının, ekonomik büyümenin uzun bir süre vasatın kalacağına işaret ettiğini söyledi.