Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Fed'in dünkü toplantısında politika faizini iki yıl daha rekor düşük seviyede tutacağını açıklamasının ardından, son altı günde ilk kez ralli yaptı. Aralarında nikel ve çinkonun da bulunduğu diğer metaller de yukarı yönde hareket etti.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda yüzde 3.1 yükselerek ton başına 9,005 doalra yükseldikten sonra, Şanghay saati ile 10:01'de 8,896.25 dolara geldi. Eylül vadeli bakır kontratı ise New York Comex piyasasında yüzde 2.6 değer kazanarak pound başına 4,0730 dolara çıktı.

Fed, S&P'nin not indiriminin ardından dünkü toplantıda parasal genişlemenin üçüncü turuna gitmezken, faizi iki sene daha rekor düşük seviyede tutma taahhüdüne girerek, piyasada güven artırma konusunda Kasım ayından bu yana en büyük adımı attı. Fed, dün yaptığı açıklamada, zayıf istihdam nedeniyle güçlük çeken ekonomiyi desteklemek için ekstra araçları kullanmaya hazır olduğunu da kaydetti.

Baocheng Futures Co.'dan Cheng Xiaoyong, "Son birkaç gündeki panik satışlarından ardından bu, Fed'in kararının da desteği ile, makul bir sıçrama" dedi.

Dün 1 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesine inen bakır fiyatları, petrol ve tahıl grubu dahil diğer emtia fiyatları gibi sıçrama yaptı. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda işlem gören Ekim vadeli bakır kontratı yüzde 1.6 yükselerek ton başına 67,040 yuana (10,425 dolar) çıktı. Çin'de enflasyon son üç yılın en hızlı artışını gösterdi. Sanayi üretimi artışı ise yüzde 14 ile, Haziran ayındaki yüzde 15.1'lik artışın altında kaldı.