Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin ekonomik büyümeyi canlandırmak için faizlerin rekor düşük seviyede tutulacağı açıklamasının ardından VIX Endeksi, Pazartesi günü yaptığı büyük sıçramadan geri adım attı. Pazartesi 4 yılın en yüksek sıçramasını kaydetmiş olan VIX Endeksi, dün 2. en büyük düşüşüne işaret etti.

'Korku endeksi' olarak da bilinen Chicago Board Volatilite Endeksi VIX, yüzde 27 düşüşle 35.06 puana geriledi. Endeks, önceki gün yüzde 50 artışla 48 puana çıkmış ve Mart 2009'dan bu yana en yüksek seviyesini kaydetmişti. Bloomberg'in verilerine göre, VIX Endeksi'nin son 21 yıl içinde en büyük düşüşü 10 Mayıs 2010'da gerçekleşmişti. VIX Endeksi, Standard&Poor's 500 Endeksi'nin opsiyon maliyetlerini hesaplıyor. S&P 500 Endeksi dün, faiz açıklamasının ardından yüzde 4.7 değer kazandı.

Piyasalardaki hareketlerin çok şiddetli olduğuna dikkat çeken New York'taki Alphabet Management LLC'nin yatırım müdürü Nelson Saiers, dalgalanmaların çok yüksek olduğunu ve piyasalardaki risk iştahının ne kadar çabuk değişebildiğini gösterdiğini söyledi.