Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, stoklardaki düşüşler ve Fed'in ekonomiyi desteklemek için çeşitli araçları kullanmaya hazır olduğunu açıklamasının desteği ile son 10 ayın en düşük seviyesinden sıçradı.

Petrol kontratları, Fed'in 2013 yılının ortalarına kadar faizi rekor düşük seviyede tutacağını ve ekonomiyi desteklemek için, gerektiğinde, diğer bazı araçları kullanacağını açıklamasının ardından, son üç günde ilk kez yükseldi.

Amerikan Petrol Enstitüsü verilerine göre, ham petrol stokları, Haziran ayından bu yana en hızlı düşüşünü gösterdi. Bugün Enerji Bakanlığı'nın açıklayacağı stok verilerin ise, üçüncü hafta da yükseliş göstermesi bekleniyor.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'nin Singapur ofisinden emtia stratejisti Serene Lim, "Fed'in faizleri düşük tutacağı açıklaması, risk varlıkları sınıfları için risk iştahını olumlu etkiledi" dedi ve "Diğer bir önemli faktör ABD ham petrol stoklarındaki düşüştü. Bu durum petrole yönelik bekleyişleri iyileştirdi" yorumunda bulundu.

Eylül vadeli Nymex petrol kontratı 3.13 dolar ya da yüzde 4 yükselerek varil başına 82.43 dolara çıktı. Kontrat dün 2.01 dolar ya da yüzde 2.5 düşüşle 79.30 dolara inmiş ve 29 Ekim'den bu yana en düşük seviyede kapanmıştı. Fiyatlar bu yıl yüzde 11 düştü.

Eylül vadeli Brent türü ham petrolün varil fiyatı 2.50 dolar ya da yüzde 2.4 yükselerek 105.07 dolara çıktı. Avrupa'nın gösetrge kontratı Brent ile ABD'nin gösterge kontratı Nymex arasındaki fark, dünkü seviyesi olan 23.27 dolardan bugün 23.65 dolara yükseldi.