Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in ekonomiyi canlanlandırmak için politika faizlerinin 2 yıl süreyle rekor düşük seviyede tutulacağına ilişkin açıklaması Asya'daki piyasalara da iyi geldi. Japonya'daki Topix Endeksi 6 gündür devam eden düşüşüne ara verdi.

Japonya'nın en büyük halka açık bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. yüzde 1.1 değerlendi. Petrol üreticisi Inpex Corp., petrol fiyatlarındaki sıçramanın etkisiyle yüzde 2.2 yükseldi. Tokyo Electric Power Co. da, şirketin başkanı Toshio Nishizawa'nın hükümet desteğinin şirketi iflastan koruyacağını söylemesiyle enerji şirketlerindeki yükselişe öncülük etti.

Topix Endeksi yüzde 0.8 artışla 776.40 puana yükselerek, yenin değerlenmesiyle yüzde 1.9'a varan kayıplarını da durdurmuş oldu. Nikkei 225 Endeksi ise günü yüzde 1.2 yukarıda ve 9,047.05 puanla tamamladı.

Fed'in faizlerin düşük tutulacağı ve gerektiğinde ekstra araçların da kullanılabileceğinine dair açıklamalarının alkışı hakkettiğini savunan SMBC Nikko Securities Inc.'in hisse senedi yöneticilerinden Hiroichi Nishi, hisselerin gereğinden fazla satılmış olduğunu, şimdi geri alımların başladığını belirtti.

Küresel hisse senedi piyasası 2 haftalık sert satış döneminde 6.6 trilyon dolar zarar etti. Asya Borsalarındaki kayıplar, en yakın zirvelerden yüzde 20 düşüşe işaret etti. ABD ekonomisindeki yavaşlama sinyalleri ve Avrupa'daki borç krizi, dünya genelinde hisselerden trilyonlarca dolar eritti.