Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın sıfıra yakın seyreden düşük faizleri 2013'ün ortasına kadar değiştirmeyeceği yönündeki açıklaması gelişen piyara varlıklarının talebini artırdı; Asya paraları, Endonezya rupesinin öncülüğünde yükselişe geçti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nin 7 günden bu yana ilk kez değer kazanmasıyla, Güney Kore wonu 1 ayın en büyük yükselişini kaydederken, Malezya ringgiti de Haziran'dan bu yana kaydettiği en düşük seviyesinin yakınlarından sıçrama yaptı. Fed Açık Piyasa Komitesi dün faizlerin 2013'ün ortasına kadar rekor düşük seviyede tutulacağını ve ABD ekonomisini desteklemek için ekstra araçların kullanılması için de hazır olduklarını söyledi.

Piyasaların, Fed'in açıklamasını parasal genişleme için olası bir sinyal olarak algılamış olduğunu belirten Bangkok Bank Plc'nin Döviz traderlarından Disawat Tiaowvanich, daha fazla parasal genişlemenin yatırımcıları diğer varlıklara yönlendirebileceğini, bunun da Asya paralarını destekleyeceğini söyledi.

Endonezya rupesi, ABD doları karşısında yüzde 0.7 artışla 8,526'ya yükseldi. Malezya ringgiti de aynı oranda kazançla 3.0080'e çıktı. Güney Kore wonu yüzde 0.5 değerlenmeyle 1,082.97'ye, Tayland bahtı yüzde 0.3 yükselişle 29.83'e, yuan ise yüzde 0.20 artışla 6.4177 seviyesine çıktı. Yuan, 27 Nisan'dan bu yana en yüksek düzeyini kaydetti.

Standard&Poor's 500 Endeksi, Fed'in dünkü açıklamalarının ardından, 8 Ağustos 2008'den bu yana kaydettiği en düşük seviyesinden yüzde 4.7 oranında geri sıçradı.