Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

JP Morgan Chase&Co., gelişen piyasa hisselerinin, BRIC ülkeleri olarak anılan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'de enflasyonun yavaşlamamış olmaması sebebiyle, hâlâ dibi görmediğine dikkat çekti.

Bloomberg televizyonuna konuşan JP Morgan'ın Asya ve gelişen piyasalar baş stratejisti Adrian Mowat, yılın en düşüklerine yakın olunduğunu, ancak gelişen piyasalardaki enflasyon sorunu sebebiyle henüz bunun gerçekleşmediğini düşündüğünü ifade etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerin borçlanma maliyetlerinin tüketici fiyatlarını yukarı çekmesinin etkisiyle, yüzde 11 geriledi. MSCI Dünya Endeksi  ise aynı dönemde yüzde 5.9 düştü. MSCI BRIC Endeksi ise bu yılı yüzde 13 aşağıda götürüyor.

Hindistan bugün açıklanan enflasyon rakamları beklentinin üzerinde gelerek, yüzde 9.22 olarak gerçekleşti. Bloomberg'in beklentisi ise Temmuz ayı enflasyonunun yüzde 9.20 olacağı yönündeydi. Hindistan Merkez Bankası geçtiğimiz yılın başından bu yana 11 kez faiz artırdı.

Brezilya Merkez Bankası ise hedef enflasyon oranını bu yıl 5 kez yükseltti. Tüketici fiyatlarındaki yükseliş, Nisan'dan bu yana Brezilya Merkez Bankası'nın yüzde 2.5-6.5 bandının üzerinde gerçekleşiyor. Brezilya'nın enflasyonundaki artış, ücret artışları ve kredi büyümesinden kaynaklanıyor.

Mowat, hisse senedi piyasalarının, büyümenin yavaşladığı zaman dibi göreceğini söyledi.