Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Güne sakin başlayacağı tahmin edilen Avrupa sermaye piyasaları seanslar açılmadan açıklanan Almanya büyüme verisi ile çalkalandı. İkinci çeyrekte % 0.5 büyümesi beklenen Alman ekonomisi % 0.1 büyüyünce umutlar kırıldı. 17 uluslu Euro Bölgesi’nin motoru konumundaki ülkenin de zayıf büyüme trendine girmiş olabileceği endişeleri önceki ay açıklanan çeyreklik büyümenin de aşağı revize edilmesi ile pekişti. Almanya Dax Borsa Endeksi % 2.2 gerileyerek 5.889 puana indi. Almanya 10 yıllık tahvil faizi % 2.289’a gerilerken Avrupa Bölgesi’nin üçte birlik büyüklüğünü oluşturan ekonominin yavaşlaması ile Euro değer kaybetti, Euro / Dolar 1.4381’e indi. Euro Bölgesi’nde de büyümenin beklenenden düşük açıklanması ile düşüş genele yayıldı ve piyasa oyuncuları hisse satmaya devam ettiler, Avrupa’nın genelini kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi % 1.43 gevşiyor. Haber akışının ardından Alman bonoları ile faiz farkları açılan çevre ülke bonolarına satış geldi. Sorunlu kabul edilen İtalyan ve İspanyol bonoları satılırken Avrupa Merkez Bankası’nın ikincil piyasadan bono aldığı haberleri ile faizler normale döndü.

ABD UMUTSUZ

Dün şirket birleşme ve satın alma haberleri ile ralliye çıkan ABD endeksleri bugün vadeli işlemlerde alımlarını geri vermek için yarışıyor. Global ekonomiye ilişkin artan riskler yatırımcıları satışa yöneltiyor. S&P 500 Endeksi işlemlerde % 1.14 düşüş sergiliyor. Dolar Endeksi 74 seviyesinde fiyatlanıyor. Açıklanan bilançolarda ise Wal Mart ve Home Depot gibi büyük perakendeciler beklentilere yakın karlar açıkladılar ve moda destek veriyorlar. Bugün toplanacak olan Almanya ve Fransa Başkanları, Merkel ve Sarkozy’nin yapacakları açıklamalar merakla bekleniyor olacak. Avrupa için ortak bono programına ilişkin ipuçları piyasanın özellikle aradığı satır başı. Diğer yandan bu yılın en büyük sanayi üretimi artışını açıklayan ABD’nin bu verisinin ABD seansında piyasaya ne kadar destek vereceği de piyasanın radarında olacak. Fitch’in ABD’nin notunu daha önce belirttiği gibi AAA’da durağan görünüm ile sabit bırakması da günün diğer haberleri arasında.

EMTİADA SATICILI SEYİR

Asya’da açıklanan Çin öncü göstergelerde hızlı bir ivmelenme olmaması, Doğu Avrupa’da Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya gibi ülkelerde büyümenin yavaşlama işaretleri vermesi, Avrupa’daki verilerin hayal kırıcı olması emtiayı aşağı çekiyor. Global yavaşlamanın emtiaya olan talebi de azaltacağı beklentisi ile satılan CRB Emtia Endeksi % 0.72 aşağıda. Bu endeksin bileşenlerinden olan ham petrol ABD’de % 1.89 düşüşle varil başına 86.23 Dolar’dan işlem görüyor. Brent petrol ise 108.81’de. Global varlık sınıflarındaki geri çekilme ve stress altın fiyatına destek verirken spot altın ons başına 1.767 Dolar’dan işlem görüyor. Gümüşte kayıp % 1’i geçerken paladyum ve platinyum hafif ekside. Tarım emtiasında da geri çekilme yaşanıyor, mısır ve buğdayda % 1 civarında kayıplar yaşanıyor. Bakır ve diğer baz metallerde de % 1 ve üzerinde kayıplar not ediliyor.

İÇERİDE TEPKİ ÇABASI VAR

Güne satışla başlayan ve Avrupa’daki satışlara ayak uyduran İMKB 100 Endeksi kapanışa doğru gelen alımlarla yönünü artıya çevirmiş durumda. Gün içinde 52.420 puanı test eden ve gelen alımlarla yükselen endekste son okuma 53.513 seviyesinde ve endeks pozitif bölgede işlem görüyor. Spor ve banka hisselerinin yükseldiği günde sanayi hisseleri satılanlar tarafında yer buluyorlar. Dolar / TL, Merkez Bankası’nın 100 milyon Dolar’lık ihalesine rağmen gevşemezken gelinen nokta 1.7760. Euro / TL 2.5562 ve Sepet Kur 2.1665’te. Gösterge tahvil global faizlerdeki gevşemeye ayak uydurdu ve kapanış % 7.96’dan yapıldı.

Yarın takip edilecek veri akışı şöyle:

 - Almanya'da Temmuz ayı ÜFE açıklanacak 09:00

- TCMB Haziran özel sektör toplam borç verileri 10:00 Önceki: 124.5 milyar dolar

- Euro Bölgesi Haziran cari işlemler dengesi 11:00 Önceki: -5.2 milyar Euro

- İngiltere Merkez Bankası'nın son faiz toplantısının tutanakları açıklanacak 11:30

- Euro Bölgesi'nde Temmuz ayı TÜFE açıklanacak 12:00 Önceki: 0.0%

- ABD'de Temmuz ayı ÜFE açıklanacak 15:30 Önceki: ÜFE 0.4%, çekirdek ÜFE 0.3%

- ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 17:30

Gökhan Şen (gsen@bloomberght.com)
Twitter.com/Gokhan_Sen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü