Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası'nda işlem gören hisse senetleri, Avrupa'da büyüme rakamının beklenenden kötü çıkmasının, ABD'de sanayi üretiminin yılın en hızlı artışını göstermesini gölgelemesi sonucu güne düşüşlerle başladı. Gösterge endeks Standard & Poor's 500 (S&P 500), 2009 yılından bu yana gösterdiği en hızlı üç günlük çıkışın ardından yönünü aşağı çevirdi.

Küresel ekonomiyle bağlantısı yüksek olan  Alcoa Inc., Boeing Co. ve Hewlett-Packard Co. en az yüzde 1.1'lik düşüşler gösterdi. Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc., emtia fiyatlarındaki düşüşlerden olumsuz etkilenerek yüzde 1.5 geriledi. Citigroup Inc. ve Bank of America Corp., milyarder John Paulson'ın, finans hisselerindeki düşüşlerle birlikte, geçtiğimiz çeyrek dönemde her iki banka hisselerindeki pozisyonunu azaltmasının ardından yüzde 1.7'nin üzerinde kayıplar yaşadı.

S&p 500 Endeksi yüzde 0.9 düşerek, New York saati ile 09:37'de 1,194.03 puana indi. ABD hisselerinin gösterge endeksi S&P 500, dün yüzde 2.2 yükselmiş ve geçen haftanın zararlarını geri almıştı. Dow Jones Endeksi ise 69.32 puan ya da yüzde 0.6 düşerek 11,413.58 puana geriledi.

Cincinnati merkezli Bahl & Gaynor Inc.'den para yöneticisi  Matt McCormick, "İnsanlar, tahmin edilemez zamanlarda, istikrar için çaresiz kalıyor" dedi ve "İnsanlar güvenli yatırım araçlarına geçiyor. Düşük ekonomik büyümeye ve volatil emtia fiyatları görüyoruz. Ekonomi ve tüketiciler, her ne kadar piyasaların yukarı gitmesini çok istemelerine karşın, insanların düşündüğü oranda güçlü değil. Avrupa'da da güç durumda. Ekonomik büyümenin tekrar nasıl başlayacağının yanıtı kolay değil" yorumunda bulundu.

S&P 500 Endeksi, Avrupa borç krizi, S&P'nin ABD'nin kredi notunu düşürmesi ve imalat sanayi ve tüketici verilerinin dünyanın en büyük ekonomisinde yavaşlama olduğunu işaret etmesinin etkisiyle, 29 Nisan'daki bu yılın zirvesinden yüzde 18 düştü. Endeks son üç günde, işsizlik başvurularındaki düşüş ve perakende satışlarda ve şirket satınalma ve birleşmelerindeki artışların etkisi ile yüzde 7.5'luk bir ralli gerçekleştirmişti.