Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa ve Almanya'nın Eylül ayında finansal işlemler vergisi önereceği bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Fransa ve Almanya'nın Eylül ayında finansal işlemler vergisi önereceğini söyledi.

''İki ülke euroyu korumada kesinlikle kararlı'' diyen Sarkozy, ayrıca AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un başkanlığında Euro Bölgesi ekonomik konseyi kurulmasını istediklerini ifade etti.

Kamu borçlarını ve bütçe açıklarını azaltmayı hedeflediklerini söyleyen Sarkozy, kendisi ve Merkel'in Euro Bölgesi üyelerinin tamamının finansman dengesini taahhüt etmesini ve bu taahhüdü 2012 yaz dönemine kadar anayasalarına yazmasını teklif ettiğini de ifade etti.

Sarkzoy, ''Biz kesinlikle euroyu savunacağımızı, Almanya ve Fransa'nın Avrupa'da özel sorumluluklar üstleneceğini ve bu konuların tamamında tam bir görüş birliğine sahip olduğunu ifade etmek istiyoruz'' diye konuştu.

Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) yeteri kadar büyük olduğunu belirten Sarkozy, Euro Bölgesi ortak tahvili Eurobond'lar konusunda Merkel ile görüş birliği içinde olduğunu, Eurobondların kamu borçlarının kontrolünde işe yaramayacağını ifade etti.

Almanya Başbakanı Merkel ise Fransa ve Almanya'nın euroyu güçlendirmede kararlı olduğunu, ekonomik bağları güçlendirmede güçlü euroya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Finansal işlemler vergisine ihtiyaç bulunduğunu belirten Merkel, AB yapısal fonlarının büyümeyi desteklemeye odaklanması gerektiğini kaydetti.

''Euro Bölgesi yeni bir safhaya giriyor'' diyen Merkel, Euro Bölgesi liderlerinin piyasalarının güvenini kazanmak için durmaksızın çalışacağını bildirdi.

''Eurobondların şu anda yardımcı olmayacağını'' ifade eden Merkel, Avrupalı liderlerin borç krizini çözmek için formüle etmeye başladıkları politikalar üzerinde ''adım adım'' çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Merkel, ''Avrupa'nın henüz son çareye başvurduğunu düşünmüyorum ve bu sorunu tek bir bing-bang politikasıyla çözebileceğimizi sanmıyorum'' diye konuştu.

Merkel, Almanya ve Fransa'nın euroya güveni yeniden inşa etmeyi amaçladığını sözlerine ekledi.