Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözümüne ilişkin ciddi bir politika üretememesi ve ABD'de düşen konut başlangıçlarının etkisiyle, Japonya'daki ihracatçı şirketlerin kazançlarına ilişkin endişeler arttı; Tokyo Borsası düşüş kaydetti.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., Paris'teki Sarkozy-Merkel zirvesinin ardından yüzde 2.2 geriledi. Japonya'nın 1 numaralı enerji arama şirketi Inpex Corp., düşen petrol fiyatlarının etkisiyle yüzde 3.2 değer kaybetti. Sumco Corp. da bilgisayar üreticisi Dell'in kazanç tahminlerini düşürmesinin sonrasında yüzde 4.4 düştü.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 düşüşle 9,021.50 puana gerilerken, Topix Endeksi de aynı oranda kayıpla 772.47 puandan işlem gördü. Her iki endeks de 9 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşüne işaret etti.

Tokyo'daki Daiwa Asset Management Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Yoshinori Nagano, Avrupa'nın finansal sorunlar yaşadığını hatırlatarak, şimdi yavaşlamanın da hissedilmeye başlandığına dikkat çekti.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.4 değer kaybetti. Endeks dün Almanya ve Fransa'nın ortak tahvil önerisini reddetmesinin ardından yüzde 1 düşüşle 1,192.76 puana gerilemişti. İki lider aynı zamandan 2010'da reddedilmiş olan finansal işlemler vergisini de yeniden görüşmeye karar verdi.

SMBC Nikko Securities Inc.'in hisse senedi yöneticilerinden Hiroichi Nishi, Paris'teki toplantının borç sorunlarının kısa vadede çözülemeyeceğini gösterdiğini belirtti.