Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da büyümenin yavaşlama sinyalleri vermesi ve Sarkozy-Merkel zirvesinde ortak borçlanma planının reddedilmesi üzerine euro, yen karşısında değer kaybetti.

17 ülkenin ortak para birimi euro, bugün açıklanacak olan ve düşüş kaydetmesi beklenen Temmuz ayı enflasyon verileri öncesinde İsviçre frangı karşısında 5 günden bu yana ilk kez düştü. Dolar da ABD'de bu hafta açıklanacak olan enflasyon verilerinin öncesinde yen karşısında zayıfladı. Yeni Zelanda doları, Fonterra Cooperative Group Ltd.'ın süt tozu fiyatlarının bir yılın en düşük seviyesine gerilediğine dair açıklamasının ardından önemli paraların çoğu karşısında değer kaybetti.

"Avrupalı liderler bütçe açıklarına ilişkin soruna çözüm bulamadı" diyen Rochford Capital'in direktörü Derek Mumford, Avrupa'daki gelişmelerin olumsuz olduğunu, euronun da büyük ihtimalle şu anda en yüksek dönemini yaşadığını söyledi.

Euro, yen karşısında yüzde 0.3 düşüşle 110.34 seviyesine geriledi. Euro/Dolar paritesi ise 1.4407'den 1.4392'ye düştü. Dolar, yen karşısında değer kaybederek 76.80'den 76.67'ye geri adım attı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy, Euro Bölgesi'nde ortak tahvil çıkarılması önerisine ve 440 milyar euroluk kurtarma fonunun genişletilmesine karşı çıktı. İkili, 2010'da reddedilen finansal işlem vergisini yeniden değerlendirmeye sokacak.