Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin sorunlu ülkelerinden İrlanda'nın Maliye Bakanı Michael Noonan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dün gündeme getirdiği açılımın, avronun korunması konusundaki "mutlak kararlılığın" teyidi olduğunu belirtti.

Bununla birlikte, bütçe açıklarının sınırlandırılmasına ilişkin herhangi bir anayasa değişikliğinin İrlanda hükümeti için değerlendirme konusu olacağını vurgulayan Noonan, bakanlığının halihazırda mali sorumluluk yasa tasarısı üzerinde detaylı çalışmalara giriştiğini ifade etti.

Meslektaşlarıyla yapacağı görüşmelerde ülkesinin bu çerçevedeki görüşlerini aktarmayı sürdüreceğini kaydeden Noonan, İrlanda'nın bütçe açığını 2015 yılına kadar gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 3'ü düzeyine indirme hedefinde kararlı olduklarını da yineledi.

Sarkozy ve Merkel, dün Paris'te yaptıkları "kriz zirvesi"nin ardından, Eylül ayında finansal işlemler vergisi önereceklerini açıklamıştı. Avro Bölgesi üyelerinin tamamının finansman dengesini taahhüt etmesini ve bu taahhüdü 2012 yaz dönemine kadar anayasalarına yazmasını teklif edeceklerini bildiren Sarkozy ve Merkel, Avro Bölgesi liderlerinin oluşturacağı ve yılda en az iki kez toplanacak ortak bir ekonomik konsey oluşturulmasını istediklerini de belirtmişti.