Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya ve Fransa liderlerinin yatırımcıları yeniden büyümeye gecileceği konusunda ikna edemememsinin ardından, Avrupa hisse senetleri ikinci günde de düşerken, euro değer kaybetti. İsviçre frangı ve emtia fiyatları ise yukarı yönde hareket etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:05'te yüzde 0.5 aşağıda seyrederken, Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1'den daha düşük bir oranda geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.2'lik değer kaybıyla 1.4379 dolar seviyesine inerken, 10 yıl vadeli Almanya devlet tahvilinin faizi beş baz puanlık düşüşle yüzde 2.27 seviyesine indi. İsviçre frangı ise 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. 24 emtianın fiyatlarını takip eden S&P GSCI Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dünkü toplantıda, 440 milyar euroluk (633 milyar dolar) kurtarma fonunun genişletilmesini reddetti ve ortak euro borçlanma tahvili çıkarılmasına karşı çıktı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD'de faiz oranlarının sıfır seviyesi yakınlarında tutulmaya devam edilmesinin üçüncü bir teşvik programının işareti olmadığını söyledi. İsviçre Merkez Bankası, bugün aldığı karar ile, piyasadaki likidite miktarını artırdı, ancak bir kur hedefi belirlemek gibi daha sert adımlar atmaktan kaçındı.

New York'ta Vontobel Asset Management'tan para yöneticisi Rajiv Jain, "Sorunlar oldukça ciddi ve derin. Bunlarla yüzleşmemiz gerek. Şimdiye dek sağlam öneriler yapılmış değil" dedi ve "Soru, hastalığın Avrupa'nın kalan kısmına ne kadar hızlı yayılacağı. Büyümeyi tekrar nasıl dirilteceksiniz" yorumunda bulundu.

Stoxx 600 Endeksi'nde, yükselen bir hisse karşılığı altı hisse değer kaybetti.. Dünyanın en büyük dördüncü bira üreticisi Carlsber A/S, Rusya'daki satışlarının yavaşlaması üzerine kar tahminini düşürmesinin ardından yüzde 15 değer kaybetti.Sarkozy ile Merkel'in finansal işlem vergisi planlarından söz etmesinin ardından, Deutsche Boerse AG yüzde 6.7 ve London Stock Exchange Group Plc yüzde 3.3 düştü.