Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, Dell Inc.'nin beklenenden daha düşük satış rakamı açıklamasının, şirket karlarındaki büyümenin yavaşlayabileceği endişelerini artırmasının ardından, artı ve eksi bölgeleri arasında dalgalanıyor.

Dünyanın en büyük ikinci kişisel bilgisayar üreticisi Dell, ikinci çeyrek gelirlerinin analistlerin tahminlerinin altında kalması ve satış tahminini düşürmesinin ardından yüzde 8.7 değer kaybetti. Adobe Systems Inc., Microsoft Corp., ve Citrix Systems Inc., Sanford C. Bernstein & Co.'nun "al" tavsiyesinin ardından hareketli bir gün geçirebilir.

Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 yükselerek, Londra saati ile 10:40'ta 1,193.5 puana geldi. Endeks gün içinde yüzde 0.7 kadar düştü ve yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Dow Jones endeks kontratı ise 12 puan ya da yüzde 0.1 yükselişle 11,399 puana ulaştı.

UBS AG'nin Londra ofisinden ekonomist Sunil Kapadia, "Hisse senedi değerlemelerinin tarihi ortalama göz önüne alındığında ve diğer varlık sınıflarına oranla düşük göründüğünü biliyoruz. Ancak hem şirket hem de hanehalkı sektörlerine güven gelene kadar, piyasaların anlamlı bir şekilde yükselmesini görmek zor" dedi ve "Gelişmiş ekonomilerde ya da Avrupa borç krizinde, büyüyen açıkları çözmek için kararlı bir politika adımı konusunda garanti yok" yorumunda bulundu.

S&P 500 Endeksi, ekonominin yavaşlamakta ve Avrupa borç krizinin derinleşmekte olduğu endişelerine bağlı olarak, 29 Nisan'da gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 13 düştü. S&P 500 Endeksi'ndeki ekonomik büyümeye daha az duyarlı olan kamu hizmet şirketleri ve tüketici ürünlerinin satıcıları gibi grupların hisseleri, bu gerileme süreci boyunca, sırasıyla yüzde 1.7 ve yüzde 4.5 kayıpla, endeksteki düşüşe oranla daha yavaş bir gerileme kaydetti. S&P 500 Endeksi önceki üç günde yüzde 7.5'lik bir ralli gerçekleştirdikten sonra dün yüzde 1'lik bir kayıp yaşamıştı.