Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Hazine tahvilleri, üretici fiyatları endeksinin Temmuz ayından beklenenden daha hızlı artmasının ardından değer kaybetti.

New York'ta Jefferies Group Inc.'den hazine borçlanma ekonomisti Thomas Simons, "Enflasyon verileri beklenenden daha yüksek çıktıı, bu nedenle, son aylara nazaran enflasyon baskısının biraz arttığını gösteriyor" dedi ve "Ancak enflasyon halen genel anlamda düşük. Bu rakam, insanların gelecekteki enflasyon bekleyişlerini ya da Fed'in tepkilerini değiştirmemeli" yorumunda bulundu.

Gösterge 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi iki baz puan artarak, New York saati ile 08:44'te yüzde 2.24'e çıktı. Ağustos 2021'de vadesi dolacak yüzde 2.125 faizli tahvilin fiyatı 6/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 1.88 dolar düşerek 98 30/32'ye indi. 10 yıl vadeli kağıdın faizi, 9 Ağustos'ta yüzde 2.0346 ile tarihinin en düşük seviyesini görmüştü.

ABD'de üretici fiyatları endeksi, Haziran ayında yüzde 0.4 düştükten sonra, Temmuz ayında yüzde 0.2 arttı. Bloomberg'in anketine katılan 78 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, üretci fiyatları endeksinin Temmuz ayında yüzde 0.1 artması bekleniyordu.

10 yıl vadeli tahvil ile aynı vadede enflasyona endeksli tahvilin faizi arasındaki fark bugün erken saatlerde 2.15 yüzde puanına düştü ve 9 Ağustos'taki bu yılın en düşük seviyesi olan 2.14 yüzde puanından bu yana en düşük seviyeye indi. Bu fark, tahvilin vadesi boyunca traderların tüketici fiyatları endeksi bekleyişlerinin bir ölçümü ve aynı zamanda "başabaş oran" olarak da adlandırılıyor.