Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, Fed'in 2013 yılının ortalarından önce muhtemelen faiz artırımına ihtiyaç duyacağını söyledi ve politika yapıcıların, faizi iki yıl daha rekor düşük seviyede tutma taahhüdünde bulunmadan önce ekonominin nasıl performans göstereceğini görmeyi beklemeleri gerektiğini kaydetti.

62 yaşındaki Plosser, Tom Keene ve Ken Prewitt ile "Bloomberg Surveillance" adlı radyo programında yaptığı değerlendirmede, "Uygun olmayan zamanda uygun olmayan bir politikaydı" dedi. Plosser, Fed'in 9 Ağustos'taki toplantısında, algılanandan "önemli ölçüde daha yavaş" olarak tanımlanan ekonomik toparlanmayı desteklemek için faizi 2013 yılının ortalarına kadar sabit tutma kararına muhalefet gösterdikten sonra ilk kez konuştu.

Plosser, özellikle yükselen enflasyon ve Kasım ayından beri düşerek yüzde 9.1'e inen işsizlik oranı dikkate alındığında, ekonominin ek yardıma ihtiyaç duyup duymadığının açık olmadığını söyledi.

Plosser, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher ve Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota, Fed'in politika faizini iki yıl daha sıfıra yakın seviyede tutma kararına muhalefet ettiler ve düşük faiz taahhüdünün kesin olarak belirtilmeyen "uzun bir süre" daha sürdürülmesi şeklindeki bir açıklamayı tercih ettiklerini kaydettiler.

Plosser, "Burada çok çabuk tepki veriyoruz" dedi ve "Biraz daha sabır daha iyi bir fikir olmalı" şeklinde değerlendirmede bulundu. Plosser, yılın ikinci yarısında algılanan ekonomik sıçramanın somutlaştığını görmek için Eylül ayına kadar beklemek istediğini sözlerine ekledi.

Plosser, ayrıca, 9 Ağustos açıklamasında ekonomik durumun aşağı yönlü değerlendirmesine de muhalefet ettiğini, zira bunun "aşırı olumsuz" bir değerlendirme olduğunu söyledi.