Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankalarının açıklayacakları yeni teşvik tedbirlerinin ekonomide yavaşlama endişelerini ortadan kaldırmayacağı yolundaki beklentiler Asya piyasalarını olumsuz etkiliyor. Bu olumsuz havada, hisse senetleri değer kaybederken, güvenli liman niteliğindeki altın yeniden rekor seviyelere yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:40'ta yüzde 1.1 aşağıda seyrediyordu. Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 düştü. Bu kontrat seans içinde yüzde 1 düştü ve yüzde 0.8 kadar da değer kazandı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri ise son bir haftada ilk kez değer kaybetti. Yen ve İsviçre frangı, Japonya ve İsviçre'nin para birimlerini zayıflatmak için harekete geçecekleri endişelerine bağlı olarak değer kaybetti. Altın yüzde 1.5 kadar yükseldi. Brent türü ham petrol ise yüzde 2.2 düştü.

Dört haftalık satışlar sonucu, küresel hisse senetlerinin değerinde 8 trilyon dolarlık bir erime oldu. Bu satışlarla birlikte, MSCI Dünya Endeksi 2 Mayıs'taki zirvesinden yüzde 19 düştü. Merkez bankası başkanları bu hafta ABD'de Jackson Hole, Wyoming'de biraraya gelecek. ABD Hazine kağıtlarının faizlerinin rekor seviyelere düşmesi, traderlerın Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ekonomiyi hızlandırmak için yeni bir varlık alım programı açıklamasını beklediğini işaret ediyor.

Sydney'de Kapstream Capital'den fon yöneticisi Nick Maroutsos, "Alarm zillerinin çalmakta olduğu bir noktadayız" dedi ve "Piyasalarda geçici de olsa bir şeyler yapılmasına ihtiyaç var. Böylelikle insanlar, Fed yetkililerinin ve ayrıca hükümet yetkililerinin de, yanlarında olduğu yolunda bir güvene sahip olurlar" yorumunda bulundu.