Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen ve İsviçre frankı, iki ülkenin hükümetlerinin müdahale edeceğine yönelik spekülasyonların etkisiyle geriledi.

Japonya Maliye Bakanı Yoshihiko Noda'nın hükümetin gereken adımları atacağına ilişkin açıklamalarının ardından dolar karşısında 75.95 seviyesinden düştü. Yen, son 2 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Yarın açıklanacak olan ve Avrupa'da imalatların 2 yıldan bu yana ilk kez daraldığına işaret etmesi beklenen verilerin öncesinde yen, önemli paraların çoğunluğu karşısında değer kaybetti. Fed Başkanı Bernanke'nin bu hafta daha fazla teşvik sinyali vereceği düşüncesiyle desteklenen dolardaki kazançlar ise sınırlı oldu.

Japonya Merkez Bankası'nın müdahale edeceğine ilişkin beklentilerin bu hafta arttığını belirten Wellington'daki ANZ National Bank Ltd.'ın stratejistlerinden Khoon Goh, yenin bu seviyelerde seyretmesinin Japonya Maliye Bakanlığı üzerindeki baskıları artırdığını söyledi.

Yen, dolar karşısında 76.76'dan 77.21'ye yükseldi. Yen, Japonya'nın 4 Ağustos'ta Döviz piyasalarında yen satmasından bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Euro/Yen paritesi ise 110.20'den 110.26'ya yükseldi.

İsviçre frankı da dolar karşısında 78.51 İsviçre centinden 78.60'a geriledi. Frank, euro karşısında ise değerlendi ve 1.1289'dan işlem gördü. Euro/Dolar paritesi 1.4397'den 1.4368'e geriledi.

Traderlar, Japon Hükümeti'nin bugün döviz piyasalarına müdahale ettiğine ilişkin bir sinyalin olmadığını söyledi. Yen, dolar karşısında 1 dakika içinde 76.67'den 77.21'e düştü.