Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunan tahvilleri için teminat isteyen Finlandiya'nın talebi, Avrupa'nın en borçlu ülkesinin temerrüde düşmesine sebep olabilir.

Yunanistan'ın 286 milyar euro değerindeki tahvillerinin yüzde 7'sini oluşturan varlıklar, İngiliz kanunlarınca yönetiliyor ve bu şartlar tüm yatırımcılara aynı uygulamaların yapılmasını öngörüyor. Ancak Finlandiya'yla yapılan teminat anlaşması, yeni tahvillere, mevcut tahviller üzerinde öncelik tanınmasını engelleyen kuralları bozabilir.

Yunan Hükümeti'nin bu durumun farkında olmadığını söyleyen InTouch  Capital Markets Ltd.'ın Londra'daki danışmanlarından Andreas Koutras, teminat verilirken tarafların çok dikkatli olması gerektiğini savundu.

Finlandiya bu hafta Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketine dahil olması karşılığında istediği teminatlar üzere yeniden görüşebilecini söyledi. Zira Finlandiya'nın ardından Avusturya ve Hollanda'nın da benzer güvence taleplerinde bulunması, durumu karmaşık hale getiriyor.

Yunan tahvilleri dün bu sorunların ülkenin ikinci kurtarma paketini geciktirebileceğine ilişkin endişelerle değer kaybetti. 2 yıllık tahvillerin getirisi ise Euro dönemi rekoru kırarak yüzde 44.03 oldu. 10 yıllık Yunan tahvillerin getirisi ise yüzde 17.9'la rekora yakın seyretti.