Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa Başbakanı Francois Fillon, 2011-2012 dönemi için toplam 12 milyar avro tutarında tasarruf paketi açıkladı.

Hükümet, bütçe açığının, gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranını 2012'de yüzde 4,5'e indirebilmek için hazırladığı yeni paketle, yüksek gelirlilerin sermaye kazançlarının, alkol, tütün ve içeceklerin vergilerini artırmayı hedefliyor.

Fransa Başbakanı Fillon dün düzenlediği basın toplantısında, borç konusunda hoşgörü eşiğinin aşılmış olduğuna dikkat çekerek, geliri yılda 500 bin avronun üzerindekiler için yüzde 3'lük yeni vergi oranı oluşturulacağını belirtti.

Fillon, ülkenin 2010'da yüzde 7,1'e ulaşan bütçe açığının GSYH'ye oranının 2011'de yüzde 5,7, 2012'de yüzde 4,5, 2013'te ise yüzde 3'e indirilmesinin hedeflendiğini ifade ederek, bunun bir dayanışma olduğuna, zor bir dönemden geçildiğine ve herkesin çaba göstermesi gerektiğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz haftalarda piyasaları altüst eden Fransa'nın kredi notunun düşürülebileceği söylentilerine de değinen Fillon, Fransa'nın ''AAA'' olan uzun vadeli kredi notuna ilişkin bir endişesi bulunmadığına vurgu yaptı.

Geliri yılda ortalama 500 bin avronun üzerindekiler için belirlenen yüzde 3 oranındaki vergi, 2013 yılı için belirlenen bütçe açığının GSYH'ye oranını yüzde 3 seviyesine çekme hedefi gerçekleştiğinde yürürlükten kalkacak. Ekonomistler, ekonomiye yılda 200 milyon avro katkı sağlayacağı tahmin edilen bu kararı ''makyaj'' olmakla eleştiriyor.



-BÜYÜME BEKLENTİSİ AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ-



Fransız hükümeti, ülkenin bu yıl ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminlerini de aşağı yönlü revize ederek yüzde 1,75'e indirdi.

Tüketicilerin yılın ikinci çeyreğinde harcamalarını ciddi bir biçimde azaltmalarının ve hükümetin aldığı kemer sıkma tedbirlerinin bu kararda etkili olduğunu ifade eden Fillon, Fransa ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 1,75 büyüyeceğini öngördüklerini bildirdi.

Fransız hükümeti daha önce ekonomik büyüme oranının bu yıl yüzde 2 ve gelecek yıl yüzde 2,25 olacağını tahmin ediyordu.