Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolardaki değer kaybının ABD ekonomisi için iyi bir gelişme olduğunu savunan Harvard Üniversitesi profesörlerinden Martin Feldstein, düşük doların, daha fazla ihracat ve ithal tüketim yerine yurtiçi tüketiminin artması anlamına geldiğini söyledi.

Merkez bankası yöneticilerinin Wyoming'deki Jackson Hole'daki buluşmalarına yalnızca bir gün kala, finansal piyasalar Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ekonomiyi canlandırmak için ağzından çıkacak sözlere odaklandı. Feldstein, üçüncü tur tahvil alım programının, doların değerini daha da aşağı çekeceğini hatırlattı.

Düşük dolar, Deere&Co ve Caterpillar Inc. gibi Amerikan üreticilerinin mallarının yabancı piyasalardaki rekabetini desteklerken, aynı zamanda ABD üretimi malların talebini de yükseltiyor.

Bu yıl yüzde 6.3 değer kaybeden dolar, Bloomberg Korelasyon Ağırlıklı Döviz Endeksi'nde yer alan paralar arasında en kötü performansı gösteren para birimi oldu. Dolar, 1985'teki rekorunun da yüzde 49 altında seyrediyor.

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre ABD'nin ihracatları bu yılın ilk 6 ayında yüzde 16 büyüme kaydetti.

ABD'nin büyümesi 2010'un başlarından bu yana yavaşladı. GSYH büyümesi 2010'da yüzde 3.9 olarak gerçekleşmişti; ancak bu rakam bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1.3'te  kaldı. ABD ekonomisi ilk çeyrekte ise yüzde 0.4 büyümüüştü.