Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in ev sahipliğinde dünya Merkez Bankalarını bir araya getirecek Wyoming’deki Jackson Hole’daki toplantılar yarın başlıyor. Ancak Fed Başkanı Ben Bernanke, toplantıdan yeni bir tahvil alım programı sinyali bekleyen yatırımcıları hayal kırıklığına uğratabilir.

ABD'de özellikle enflasyondaki hızlanma ve hâlen daha zayıf da olsa büyümenin devam ettiğini gösteren veriler, yeni bir parasal genişleme konusunda Bernanke'nin elini kolunu bağlıyor.

Bernanke, ikinci parasal genişleme sinyalini geçen yılki Jackson Hole toplantılarında vermişti. Ancak o tarihten bu yana ABD'de enflasyon kaygısı yükseldi. Akaryakıt fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 33 daha yüksek seyrederken, gıda ve enerji hariç tüketici enflasyonu da ikiye katlanarak yüzde 1.8'e çıkmış durumda bulunuyor. Enflasyon beklentileri de yukarı yönlü bir seyir izliyor.

ABD genelinde ekonomik yavaşlama görüntüsü korunsa da, Chicago'ya ait göstergeler üç aydır bölge ekonomisinde iyileşme gösteriyor.

Washington merkezli Uluslararası Strateji ve Yatırım Grubu Direktörü Roberto Perli, politika yapıcıların büyük ihtimalle ekonomik durgunluk veya hızlı bir dezenflasyon beklemediğini belirtiyor.

Eski Fed çalışanı Keith Hembre ise, Fed'in yeniden bir tahvil alım sürecine girmeyeceği tahmininde bulunurken, "bunun yerine Bernanke'nin, Fed'in büyümeye katkıda bulunmak için kullanacağı araçları daha detaylı açıklayacağını düşünüyorum" diyor. Keith Hembre, ekonomik görünüme ilişkin beklentilerini düşüren Fed'in, uzun vadede büyüme trendine ilişkin görüşlerini açıklayarak, burada denge arayışına gidebileceğine de dikkat çekti.