Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, beklenenden iyi çıkan ABD dayanıklı tüketim malları siparişleri ve konut fiyatları verileri ile birlikte, Fed'in ekonomiyi desteklemek için adım atacağı beklentilerine bağlı olarak yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, Hong Kong Saati ile 15:17'de 981.06 puana çıktı. Endeks gün içinde yüzde 0.1 düşüş gösterdi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, aralarında Bank of China Ltd.'nin de bulunduğu bazı şirketlerin yüksek kar açıklamasının desteği ile, yüzde 2.8 yükseldi ve son 10 ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 yükselirken, Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 1.2 düşerek, Asya'da en hızlı düşüşü gösteren endeks oldu.

Bank of China, yılın ilk yarısında karının yüzde 28 artmasının etkisi ile, Şanghay'daki işlemlerde yüzde 2.4 değer kazandı. Samsung Electronics Co., rakibi Apple Inc.'nin CEO'su Steve Jobs'un istifasının ardından değer kazandı. Yatırımcılar, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin yarın Jackson Hole'da yapacağı konuşmada, faiz oranlarını 2013 yılının ortasına kadar sıfıra yakın seviyede tutma taahhüdünün ardından, QE olarak da adlandırılan üçüncü tur parasal genişleme programının işaretini verip vermeyeceğine bakıyor.

Deutsche Bank AG'den Asya hisse senedi strateji müdürü Ajay Kapur, "Son üç haftada beklenti keskin bir biçimde kötüleşti. Bu nedenle, hisse senetleri makul değerlemelerde görünüyor" dedi ve "Kimse Bernanke'den sihirli bir çözüm beklemiyor, ancak Başkan, faizlerin 2013'ün ortasına kadar faizlerin sıfıra yakın tutulması kararı konusunda ayrıntı verebilir" yorumunda bulundu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, S&P'nin ABD'nin kredi notunu düşürmesi ve Avrupa'nın borçlu ülkelerinin yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği endişelerinin piyasada güveni sarsması sonucu, 2 Mayıs'ta gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 19 düştü. Endeksteki hisse senetleri, beklenen karlardın 9.8 katı değerleme seviyesinde ve bu, Kasım 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.