Advertisement

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, Fenerbahçe Futbol Takımı'nın şike iddialarına yönelik soruşturmadaki mevcut iddialar nedeniyle, Futbol Federasyonu tarafından Şampiyonlar Ligi'ne gitmeye layık görülmediğini savundu.

Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri'ne, futbolcular ve teknik heyet arasında yapılan toplantıya katıldıktan sonra tesislerin önünde açıklama yapan Koç, dünden bu yana yaşanan süreçle ilgili değerlendirmeler yaptı.

Koç, kendilerinden istenen UEFA Şampiyonlar Ligi'nden feragat etme durumunun, hukuk süreci sonuçlandığında, suçsuz oldukları takdirde her türlü tazminat haklarından feragat etmek anlamına geldiğini, bu nedenle böyle bir şey yapmalarının söz konusu olmadığını bildirdi.

Bu durumun, tehditvari yaklaşımla sadece Fenerbahçe'ye atılan değil, bütün Türkiye'ye atılan bir tokat olduğunu savunan Koç, federasyonun buna boyun eğmemesi gerektiğini, ileride çok büyük sıkıntılar yaşanacak bir sürece girilebileceğini ifade ederek, ''Türkiye bu iddialar nezdinde kendi üzerine düşeni en iyi şekilde yapmaya çalışırken, dışarıdan bir müfettişin ve bir UEFA temsilcisinin gelip Türkiye'ye ahkam kesmesi, savcılıkla görüşmesi bence hem Futbol Federasyonu'na bir hakarettir, bundan da daha önemlisi Türkiye'ye hakarettir. Başka ülkelere yapamadıklarını bize yapmaya çalışmalarını son derece manidar buluyorum'' diye konuştu.



-MİLAN-



2006 yılında İtalya'da yaşanan olayda Milan'ın kendi federasyonu tarafından küme düşürüldüğünü, daha sonra tahkim kurulunun küme düşürme cezasını kaldırdığını hatırlatan Koç, ''Yanılmıyorsam eksi 8 puanla Milan'ın o yıl lige başlaması kararı verildi. Kendi federasyonları kendi takımını cezalandırmasına rağmen UEFA, Milan'ın Şampiyonlar Ligi'ne katılmasına izin verdi. Milan da o sene Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu. TFF Tahkim Kurulu başvurumuzu reddetti. Şu an itibarıyla Fenerbahçe Spor Kulübü kendi federasyonumuz tarafından Şampiyonlar Ligi'ne gitmeye layık görülmemiştir, mevcut iddialar yüzünden'' şeklinde ifadeler kullandı.

Kendilerinin yerine UEFA Şampiyonlar Ligi'ne Trabzonspor'un gitmesinin ve tüm bunların sıfır tolerans çerçevesinde yapıldığının ifade edilmesinin aslında bir kara mizah olarak yansıdığını kaydeden Koç, şöyle devam etti:

''Hiçbir rakibimizin başına bunun gelmesini istemeyiz ama Trabzonspor da bugün soruşturma kapsamında olan kulüplerimizden bir tanesidir. Binde bir bile şüphe varsa sıfır tolerans uygulanmalı denmektedir. Hal böyleyken bizim buradan çıkardığımız sonuç aslında UEFA sadece Fenerbahçe ile ilgili bilgilendirilmiştir. UEFA sadece Fenerbahçe ile ilgili süreci takip etmiştir. Diğer süreçleri takip etmemiştir. Takip etseydi, hem UEFA Şampiyonlar Ligi için hem UEFA Avrupa Ligi için görüş belirtmesi gerekirdi. Anladığımız kadarıyla müfettişin ziyaretinde Savcı Bey son derece dik durmuş ve Türkiye'nin onuru ve çıkarları çerçevesinde bunun gizlilik içerdiğini ve bilgi veremeyeceğini söyledi. Görüşmelerde pek bir bilgi alınmadığı bilgisi geldi bize. Bununla beraber müfettiş federasyonda bir yemek yemiştir. Ne oldu ki bu ziyarette, ne bilgi çıktı ki Fenerbahçe'nin UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmaması kararı çıkartıldı. Bunu anlamakta son derece güçlük çekiyoruz. Tüm gelişmeleri yorumladığımız zaman Fenerbahçe'nin UEFA Şampiyonlar Ligi'ne gitmesi mahsurlu ise Fenerbahçe'nin Spor Toto Süper Ligi'nde de rekabet etmesini biz doğru bulmuyoruz. Birbirini inkar eden iki karar olarak görüyoruz.''

Teknik direktör Aykut Kocaman ve ekibiyle futbolculara, bu süreçte camiayı dik tuttukları için teşekkür etmek istediğini belirten Ali Koç, takım kaptanlarının (Alex, Volkan Demirel, Emre) bir araya gelip diğer futbolcuları da toplayıp teknik heyetle 3,5 saatlik toplantı sonrasında kendilerini çağırdıklarını bildirerek, ''Fenerbahçe 104 yıllık bir kulüp. Sporda altın çağını yaşayan, olimpiyatlara en çok sporcu veren, dünya çapında çok başarılı spor kulüplerinden biri olarak gösterilen Fenerbahçe'nin bugün getirildiği nokta, düşürüldüğü durum, onurunun kırılması, itibarsızlaştırılması son derece kabul edilmez bir durum. Fenerbahçe düşmanlarına bunu söylüyorum; Bu sadece Fenerbahçe'ye verilen bir zarar değil, hem Türkiye'ye verilen bir zarar, daha da önemlisi göreceksiniz zamanla kendi kulübünüze de zarar olarak bu dönecektir. İnşallah en kısa zamanda bu sıkıntılı günleri atlatırız'' şeklinde konuştu.

Nihat Özdemir'in, 17 yıldır Fenerbahçe'ye hizmet ettiğini belirten Koç, istifasını, ''Tüm hizmetleri için teşekkür etmek istiyorum. İnşallah döner diyeceğim ama Nihat Bey ciddi bir insan, böyle bir açıklama yaptıysa kararı kesindir. Hepimiz gelgitler içinde yaşıyoruz. Hepimiz bir hayal kırıklığı öfke, psikoloji gelgitler içindeyiz. İnsanlar bir yere kadar dayanabiliyor, herhalde ondandır kendisine sormak lazım. Biz buradayız devam ediyoruz'' şeklinde değerlendirdi.

Ali Koç, Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkanlığının olağan üstü genel kurul tavsiyesinin doğru olduğunu, bu tavsiyeyi Ramazan Bayramı'ndan sonra değerlendireceklerini bildirdi.

Bank Asya 1. Lig isteğinin lig başlayana kadar değerlendirilmemesi durumunda nasıl davranacakları sorulan Koç, federasyonla bu işin tüm çerçevesini konuşarak, en aklı selim kararı almak istediklerini vurguladı.

İsviçre ile yapılan milli maçta olduğu gibi Türkiye'nin kendi kendini şikayet ettiğini ve küçük düşürdüğünü belirten Koç, ''Orada da 6 maç ceza yemiştik. Bu kadar sıkıntı yaşayan Türkiye'nin bu konularda birazcık daha aklı selim davranması, birlik ve beraberlik içinde olması gerekir'' dedi.



-TRANSFER KONUSU-



Ali Koç, sarı-lacivertli takımın Spor Toto Süper Lig'de devam etse dahi takımdan gidecek futbolcuların olacağını bildirdi.

Futbolcuların durumlarıyla ilgili yöneltilen soru üzerine, bazı futbolcuları için çok iyi teklifler yapıldığını, bunların bazılarını üzülerek değerlendireceklerini bildirerek, ''Kimse kendini düşünerek münferit hareket ederek bir şey yapmıyor. Hepimiz aynı gemideyiz. Tabii ki gidenler olacak. Birinci ligde devam etsek dahi gidenler olacak. Çok ciddi kayıplar söz konusu ama kim gidecek kim kalacak onu zaman gösterecek. O zaman çok uzun bir zaman olmayacak. Güzel bir şey görüyoruz ki futbolcularımız değerli, çok çok iyi teklifler var. Bazılarını üzülerek değerlendireceğiz'' şeklinde konuştu.

Bu arada, şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığını bıraktığı, 13 Eylül Salı günü Ankara'da yapılması planlanan birlik genel kurulunda da aday olmayacağı öğrenildi.