Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'in en büyük 5 bankası, Avrupa ve ABD'deki 14 rakibini solladı. Çin'in en büyük 5 bankasının ilk yarı kârları, ABD ve Avrupa'daki 14 rakibinin toplam kârının önüne geçerek, Asya ekonomisinin finansal gücüne vurgu yaptı.

Aralarında Industrial & Commercial Bank of China Ltd.'ın da olduğu Çin'in 5 dev bankasının ilk yarıdaki toplam kârı 57 milyar dolara ulaştı. Industrial&Commercial Bank of China Ltd., ilk yarıda net gelirlerini yüzde 29 artırdı ve bankanın toplam geliri 17 milyar dolar oldu.

Bank of America ve Royal Bank of Scotland gibi ABD ve Avrupa'nın en büyük bankaları ise ABD ekonomisindeki yavaşlama sinyalleri ve Avrupa'daki borç krizinin derinleşmesiyle, ilk çeyrekte zarar açıklamıştı.

Dünyanın en büyük 2. ekonomisinin yüzde 9'luk büyüme oranının korumayı başarması ve kredi genişlemesinin etkisiyle Çinli bankalar kârlarını katladı. Kazanç raporları ve kötü borçlardaki düşüşün, bölgedeki yatırımcıların güvenini de artıracağı düşünülüyor.

Çinli bankaların hisselerinin yeniden sıçrama yapma ihtimalinin ABD'dekilerden daha fazla olduğunu belirten Hong Kong'taki China Merchants Securities Co.'nun yönetici direktörlerinden Ronald Wan, yılın ikinci yarısında dünya genelinde bankaların varlıkların kalitesi ve fonlamalara ilişkin kaygılarının devam edeceğini söyledi.