Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu'nun Küresel Finansal İstikrar Raporu'nun taslağında, Avrupa'daki bankaların bilançolarının, ellerinde bulundurdukları sorunlu Euro Bölgesi tahvilleri sebebiyle olumsuz etkileneceğini öngördü. IMF, elinde İrlanda, Yunanistan, Portekiz, İtalya, İspanya ve Belçika'ya ait tahvil bulunduran Avrupalı bankalarının zararının 200 milyar euroyu bulacağını öngördü.

Ancak IMF'nin Çarşamba günü Washington'daki toplantısında yaptığı değerlendirmeler, Avrupa Merkez Bankası'nın ve Euro Bölgesi hükümetlerinin sert tepkilerine yol açtı. AMB ve Euro Bölgesi hükümetleri, IMF raporunun henüz eksik ve yanıltıcı olduğunu savundu.

IMF'nin Küresel Finansal İstikrar Raporu, hazine tahvillerinin piyasa değerini hesaplamak için, IMF ve AB tarafından kurtarılmış olan İrlanda, Yunanistan ve Portekiz ile diğer sorunlu ülkeler arasında sayılan İtalya, İspanya ve Belçika'nın CDS rakamlarından yararlanıyor.

IMF analizinin henüz tamamlanmamış olmasına rağmen, fonun 2 yetkilisi, bu tahminlerin sorunlu ülke tahvillerinin Avrupa'daki bankaların maddi özkaynaklarını yüzde 10 ila 12 azaltacağına işaret ettiğini belirtti.

İspanya Maliye Bakanı Elena Salgado, bu rakamların hatalı olduğunu, hesaplamalara Alman tahvillerinin de dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Salgado, IMF'yi yanlı olmak ve bardağın sadece boş tarafını görmekle suçladı.