Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsalarındaki düşüş ve ABD'de Fennie Mae ve Freddie Mac'in 12 dev bankaya mortgage hisselerinin kalitesini yanlış yansıttıkları iddiasıyla dava açmaya hazırlanmasının ardından İsviçre frankı ve yen güçlendi.

New York Times'ta yer alan mortgage davası haberinin ardından frank düm önemli paraların karşısında değer kazandı. Almanya'da bugün açıklanacak olan ve fabrika siparişlerinin Mart'tan bu yana ilk kez düşüş kaydettiğine işaret etmesi beklenen verilerin öncesinde euro, dolar karşısında son 2 ayın en sert haftalık düşüşüne yöneldi.

Bankaların aleyhinde mortgage davası açılması ihtimalinin risk duyarlılığını artırdığını belirten Forecast Pte'nin Döviz stratejistlerinden Lee Wai Tuck, bunun da frank ve yen gibi sığınılacak liman olarak görülen para birimlerini desteklediğini söyledi.

Euro karşısında 1.1317'den 1.1293 İsviçre centine yükselen frank, dolar karşısında da yüzde 0.2 değerlenmeyle 79.36 İsviçre centinden işlem gördü. Yen, euro karşısında 109.70'den 109.64'e çıktı.

17 ülkenin ortak parası olan euro, dolar karşısında bu hafta yüzde 1.7 değer kaybetti. Euro, dolar karşısında bugün büyük bir değişiklik göstermedi ve 1.4259'dan işlem gördü. Yen karşısında yüzde 0.1 kayıpla 76.88 seviyesine gerileyen dolar, 26 Ağustos'tan bu yana yüzde 0.3 değerlenerek, 5 Ağustos'tan bu yana en büyük 5 günlük kazancını kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 1.1 değer kaybetti.