Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Almanya'da bugün açıklanacak olan ve düşüş beklenen Temmuz ayı fabrika sipariş verilerinin öncesinde, İsviçre frankı karşısında geri adım attı. Almanya'da açıklanacak veriler, bölgedeki borç krizinin ekonomik toparlanmayı daha da zorlaştıracağına yönelik endişeleri artırdı.

Avrupa'nın ortak para birimi euro, yen karşısında ise 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa'daki hisselerin değer kaybetmesinin ardından ve düşük gelmesi beklenen ABD'nin hizmet sektörü verilerinin öncesinde İsviçre frankı 16 önemli paranın hepsi karşısında değerlendi.

Avrupa'daki ekonomik soğumanın ve borç krizinin eurodaki satışları tetiklediğini belirten Tokyo'daki Mizuho Securities Co.'nun yöneticilerinden Kengo Suzuki, hisselerdeki düşüşün risk duyarlılığını artırarak, sığınılacak para birimlerini desteklediğini söyledi.

İsviçre frankı karşısında yüzde 0.4 düşüşle 1.1050 seviyesine düşen euro, dolar karşısında da 1.4059'a gerileyerek 5 Ağustos'tan bu yana en düşük değerini kaydetti. Euro, yen karşısında da 108.06'dan işlem gördü ve 11 Ağustos'tan bu yana en düşük değerine işaret etti. ABD doları, yen karşısında değer kaybederek 76.89'dan 76.81'e düşerken, İsviçre frankı karşısında 78.51 İsviçre centinden işlem gördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 1.3 değer kaybetti. Dün MSCI Dünya Endeksi yüzde 1.9; Stoxx Europe 600 Endeksi de yüzde 4.1 geriledi.