Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'DE OPERATION TWIST, ASYA'DA ÇİN

Güne satışlarla başlayan ABD Borsa endeksleri, Avrupa'daki satışları takip ettiler. Fransız bankalarına not indirimi gelebileceği ve Yunanistan'ın temerrüde düşebileceği korkusuyla satışa yönelen piyasa oyuncuları gün içinde Fransa CAC 40 Endeksi'ni % 5'e varan oranlarda aşağı çektiler.

Avrupa'da şirket ve ülkelerin iflas riskine karşı koruma sağlayan CDS Endeksleri rekor kırdılar. Bu endişelerle güne başlayan ve halihazırda ikinci dibi tartışan ABD piyasaları da satışlara devam etti. S&P 500 Endeksi gün içinde gördüğü 1.136 seviyesinden toparlanarak günü 1.162 puandan ve %0.7 yükselerek tamamladı. Bazı yatırım kurumlarından gelen raporlar doğrultusunda ABD Merkez Bankası FED'in 'Operation Twist' şekilnde bono alacakları ve yakında başlayacakları algılamanın pozitife dönmesinde etkili oldu. 'Operation Twist' daha önce ABD'de uygulanmaya çalışılmış ve kabaca, kısa vadeli bonolarda satış yapıp uzun vadeli bonolarda alım yaparak getiri eğrisini terse çevirmek ya da uzun vadeli faizleri aşağı çekerek ekonomide yatırım iştahını artırmak olarak da açıklanabilir. Diğer yandan İtalyan bonolarının Çin tarafından alınabileceği haberleri de piyasaya olumlu etki yaptı. Barclay's ve Wells Fargo gibi şirketlerin yıl sonu seviye tahminlerini düşürmelerine rağmen endekslerde sert dönüşler yaşandı. Dolar Endeksi 77'ye gevşerken 10 yıllık ABD tahvil faizi % 1.95 seviyesinde. S&P 500 Endeksi üstüne işlem gören vadeli kontratlarda %0.19'luk yükseliş görülüyor.

ABD'de yukarı övmelenen fiyatlar Asya tarafından da takip edildi. MSCI Asya Endeksi % 0.5 yükselirken dün tatil nedeniyle kapalı olan piyasaların bugün düştüğü görülüyor. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi % 1.41 gerilerken Japonya Nikkei 225 Endeksi % 1.04 yukarıda ve 8.624 puanda. Dolar/Yen'de sakin
seyir korunurken 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi, Dolar'a karşı % 0.41 primli. Bugün Hong Kong ve Güney Kore'de tatil nedeniyle piyasalar kapalı kalacak.

EMTİADA YEŞİLLER GÖRÜLÜYOR

Dün 24 ham maddeden oluşan SPGSCI Endeksi'nin % 0.48 gerilemesinin ardından sabah saatlerinde emtia fiyatlarında genele yayılan bir yükseliş görülüyor. Dolardaki güçlenme eğiliminin sekteye uğraması, risk iştahının kısa vadeli olarak geri dönmesi sebebiyle petrolde artış kaydediliyor. ABD tipi ham petrol fiyatı varil başına 88.96 dolara yükselirken, Brent petrol 112.85 dolarda. Değerli madenlerde altın haricinde yükselişler % 1'i aşarken, spot altın ons başına 1.830 Dolar'da ve %0.82 primli. Baz metallerde son günlerde yaşanan satışların ardından bugün sakinleşme çabaları görülürken son bir ayın en düşüğüne inen bakır fiyatı gelen alımlarla destek bulmaya çalışıyor ve düne göre % 1.4 yukarıdan işlem görüyor. Tarım maddelerinde ise haber akışı hayli etkili. Dün ABD Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan raporda mısır alanlarıdaki verimin düştüğü ve üretimin beklenen kadar yüksek olmayacağı duyuruldu. Mısır fiyatı kile başına %0.5 yükselişle işlemlere devam ediyor.

Goldman Sachs'tan gelen raporda fiyatın 8 dolara yaklaştıkça etanol talebinin düşeceği beklendiği ve fiyatın bu seviyelerde takılmasının beklendiği ifade edildi. Soya fasulyesi, buğday ve pamukta yükseliş yaşanırken palmiye yağında geri çekilme yaşanıyor.

İÇERİDE UMUTLU BEKLEYİŞ

2. çeyrek büyüme rakamı % 8.8 ile beklentileri hayli aşan ekonomiye gelen olumlu tepkiler devam ediyor. Geçen hafta başlayan ve Türk hisse senetlerini benzerlerinden ayıran pozitif ayrışma devam ediyor. İMKB 100 Endeksi günü %0.53 kayıpla 55.604 puandan tamamlarken MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %2.25 değer kaybetti. İMKB Endeksi'nde 54.518 seviyesinden gelen alımlar
teknik görüntüyü gün içinde toparlarken momentumun devam edip etmeyeceği takip edilecek. Gösterge faiz kuvvetli büyüme ve beklentiler dahilindeki Cari Açık rakamının ardından sıçrasa da günün devamında gelen alımlarla toparladı ve günü % 7.93 bileşikten tamamladı. Türk Lirası verinin ardından, güne 1.8050'den başlasa da toparladı ve sabah saatlerinde Dolar'a karşı 1.7840 seviyesinde. Euro/TL 2.4402'ye inerken Sepet Kur 2.1121'de.

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

- Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) aylık raporu açıklanacak 11:00

- İngiltere'de Temmuz toplam ticaret dengesi 11:30

- İngiltere'de Ağustos ayı TÜFE açıklanacak 11:30 Önceki: 0.0%

- OECD Temmuz ayı işsizlik oranını açıklayacak 13:00

- ABD'de haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak 14:45

- ABD'de Ağustos ayı ithalat-ihracat fiyatları açıklanacak 15:30

- ABD'de Ağustos ayı Hazine bütçe dengesi açıklanacak 21:00 Önceki: -129.4 milyar dolar

- İtalya'da toplam 8 milyar euroluk hazine ihalesi düzenlenecek

 

Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan ŞEN (gsen@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü