Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Migros Genel Müdürü Özgür Tort, Şok'un satışından elde edilen 600 milyon lira kaynağın Migros Grubu'nu daha da geliştireceğini ve büyüteceğini belirterek, ''Yeni tüketici trendini yakalayarak, süpermarkette açık ara lider pozisyonumuzu daha da güçlendirerek büyüyeceğiz'' dedi.

Tort, yeni dönem hedeflerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2011 ilk yarı yılda satışların 2010'un aynı dönemine göre yüzde 11 arttığını, 149 milyon lira lira olan vergi amortisman ve faiz öncesi karın (VAFÖK) 2011 ilk yarı yılında yüzde 16 artışla 173 milyon liraya çıktığını söyledi.

Migros Grubu olarak 2010'da yüzde 11 büyüme gerçekleştirdiklerini, 2011 ve 2012'de de benzer şekilde büyüyeceklerini vurgulayan Tort, ''Migros Ticaret A.Ş olarak 2010 yılını 6,3 milyar liralık ciroyla tamamladık. Şok'u devrettik. Bu işten yaratılan 600 milyon lira kaynak, Migros Grubu'nu daha da geliştirecek, daha da büyütecek. Yeni tüketici trendini yakalayarak, süpermarkette açık ara lider pozisyonumuzu daha da güçlendirerek büyüyeceğiz. Süpermarkete odaklanarak elde edeceğimiz hızlı büyümeyle, 2012 sonunda farkı yerine koyup geçmeyi öngörüyoruz'' şeklinde konuştu.

Özgür Tort, Migros Grubu olarak bir önceliklerinin de yeni istihdam yaratmak olduğunu, 2010 yılında 6 bin kişiye yeni istihdam yarattıklarını, Ağustos'ta Şok dahil 23 bin kişilik bir aile olduklarını belirterek, ''Şok'un devri ile 5 bin 600 çalışanımızın istihdamı kaybolmayıp, bu arkadaşlarımız yeni ufuklara yol alacak. Önümüzdeki bir yıl içinde ilave 4 bin 500 kişiye daha yeni istihdam imkanı vermeyi planlamaktayız'' dedi.



-''İLK YARIDA CİRODA YÜZDE 34 BÜYÜDÜ''-



Migros markasında ''tarihi bir büyüme ve erişim oranı'' yakalandığını dile getiren Tort, Migros'un yılın ilk yarısında ciroda yüzde 34 oranında büyüdüğünü, Tansaş dönüşümünden sonra bu büyümenin önemli bir kısmının Anadolu'daki mağazalardan kaynaklandığını bildirdi.

Özgür Tort, 5M'lerde ikinci çeyrekte Adana ve İnegöl'e genişleme olduğunu, son olarak da İstanbul Akbatı'da 5M açtıklarını ifade etti.

Tansaş'ta Ege ve Akdeniz'e odaklanma kararının olumlu sonuçlarını gösterdiğini vurgulayan Tort, Tansaş'ın Ağustos ayında en son 6 günde 6 mağaza açtığını, Macrocenter'da ilk kez İstanbul dışına adım atarak Antalya Macrocenter'ı hizmete açtıklarını söyledi.

Online ticaret formatı olan ''Migros Sanal Market''in son 2 yılda 3 kat büyüdüğünü, Migros ve 5M'lerin sayısının 373'ten 514'e çıktığını belirten Tort, bugün itibariyle yurt içinde 66 ilde toplam 701 mağazaları bulunduğunu bildirdi.

Migros Grubu'nda bir tarafta 5M, MMM, MM Migros'lar, Maxi ve Midi Tansaş ile Macrocenterlar, diğer tarafta Mini Tansaş'lar, M Migros'lar ve bunlara eklenen M-Jet'ler bulunduğunu hatırlatan Tort, ''Önümüzdeki dönem, 2012'de haftada en az 2 süpermarket açacağız. Süpermarketteki bu yayılımımız, üreticiler ve tüketiciler için de çok daha geniş bir erişim ve ulaşım anlamı taşıyor'' diye konuştu.

Migros Genel Müdürü Özgür Tort, 2011 için yaklaşık 5,7 milyar lira civarında bir ciro hedefi koyabileceklerini bildirdi.

Tort, yeni dönem hedeflerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Migros Grubu olarak Türkiye'de süpermarket alanında ''en yakın rakiplerinin 4 katı büyüklüğe'' sahip olduklarını, Grubun süpermarkete odaklanarak açık ara lider pozisyonunu güçlendireceğini, büyüme yolunda süpermarketlerin ana kaldıraç olacağını söyledi.

Günümüzde dünya perakende sisteminin odağında süpermarketlerin bulunduğuna işaret eden Tort, müşterinin artık bütçesine ve keyfine göre seçim yapmak istediğini, süpermarket formatının bunun karşılığını verdiğini ifade etti.

Küçük bir markette ya da bir indirim marketinde sepet büyüklüğü 7-10 lira iken, bir süpermarkette 20-30 lira arasında olduğunu anlatan Tort, artık müşterinin ihtiyaçlarının hepsini bir arada, kolayca, yakınında istediğini, arasından tercihini bütçesine ve keyfine göre yapmayı talep ettiğini kaydetti. Tort, ''Müşteri 'Çeşit de, ucuzluk da ayağıma, bana gelsin' diyor. Kısacası 'alışveriş bana gelsin' diyor. Biz süpermarkete odaklanma stratejimizi işte bu yeni beklenti üstüne kurduk. Zira bizim çok gelişmiş olduğumuz alan süpermarket'' dedi.

-''M-JET'E 3 BİN 200 KALEM ÜRÜN SUNAN SÜPERMARKETİ SIĞDIRDIK''-

En küçük 150 metre karelik M-Jet'e 3 bin 200 kalem ürün sunan süpermarketi sığdırdıklarını, M Migros ve Mini Tansaş'larda büyüklüklerine göre ortalama 5 bin ürün bulunduğunu ifade eden Tort, dünya standartlarına göre ortalama hiper marketlerde 25-30 bin, büyük süpermarketlerde 12-15 bin ürün, küçük süpermarketlerde 3-8 bin, küçük marketler ve indirim mağazalarında ise 600 ila bin kalem ürün bulunduğunu söyledi.

Ucuzluk marketi olarak faaliyet gösteren Şok'u yaklaşık 16 yıl önce kurduklarını hatırlatan Tort, şöyle konuştu:

''Zamanla Şok, kendi kulvarında gelişti ve bu önemli değeri yarattı. Kısa bir süre önce bu işten bizim kadar heyecan duyan yeni bir girişimci grup ile anlaşarak Şok'u devrettik. Perakendede önemli olan doğru ve akıllı adımlarla ana hedef olan büyümeyi ve karlılığı sürekli kılmak, müşterinizle yakınlaşmaktır. Bizim şemsiyemizin altındaki bazı formatlar gidebilir, yenileri gelebilir. Bu kararımızla birlikte perakende dünyasında ciddi bir hareketlenme olduğunu gözlemlemekteyiz. Perakendede kulvarlar netleşmiştir. Bu, Türkiye'ye has bir durum değildir. Dünyada da böyledir.''

-''SEMBOLİK MİGROS SATIŞ KAMYONLARI TÜKETİCİLERLE BULUŞACAK''-

Her zaman kitlelerin kullanımına sunabilecekleri yeniliklerle müşterilerin karşısına çıktıklarını dile getiren Tort, örneğin Money Club'ın 8,5 milyon üyeye ulaştığını, Money Club'un Facebook'ta dünyanın 5., Türkiye'nin 1. ''en yüksek etkileşime sahip markası'' olduğunu vurguladı.

Anında fatura ödeme imkanı veren ''kolay vezne'' hizmetini 2011 başında hayata geçirdiklerine değinen Tort, 8 aylık zamanda bu hizmetten 560 bin kez yararlanıldığını, jet kasalardan bugüne kadar toplam 10 milyon işlem gerçekleştiğini, ''iyi tarım uygulamaları'' ile 170 bin ton sağlıklı sebze meyvenin müşterinin sepetine girdiğini anlattı. Turkcell ile gerçekleştirdikleri Money Mobile'in 152 bin üyeye ulaştığını, Migros Sanal Market'in 710 bin üyeye çıktığını kaydeden Tort, mobil marketin kullanıma açıldığını, çevreci kiosklardan 3 milyonu aşkın atık toplandığını belirtti.

Özgür Tort, 57. yıl şerefine sembolik ''Migros satış kamyonları''nın şehrin belirli yerlerindeki mağazalarda tüketicilerle buluşacağını da kaydetti.

-''1,2 MİLYAR LİRALIK CİRO DEVREDİLMİŞTİR''-

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tort, Şok'un devredildiği yıl öncesindeki tam yıl, 2010 yılı cirosunun 1,2 milyar lira olduğunu hatırlattı. Tort, şöyle devam etti:

''1,2 milyar liralık bir ciro devredilmiştir. Şok'un devredilmesiyle ilintili olarak yeni satın alan girişimcilerle yapmış olduğumuz görüşmelerde, iki tarafı da karşılıklı bağlayan bir unsur söz konusu değildir. Biz, Şok'un devrinden kaynaklanan bir yatırım süreci içinde değiliz. Migros, tüm formatları geliştirmeyi bugüne kadar kendine öncülük edinmiş olan bir grup... Bu çerçevede baktığımızda aslında küçük süpermarket alanı aslında M Migros'larla, Mini Tansaş'larla hali hazırda portföyümüzde olan bir uygulamaydı. Burada daha da sokak aralarında, daha küçük semtlerde, kasabalarda etkin lokasyonlarda yer bulabilmek adına, bu konseptimizi 150 metre karenin içine sığacak şekilde gözden geçirmiş oluyoruz. Daha hızlı alışveriş yapılacağını düşündüğümüz, çok daha geniş çeşit sunacağını düşündüğümüz platformu tüketiciyle tanıştırıyoruz. Bunun indirim mağazacılığıyla bir bağlantısı yok. Küçük bir süpermarket...''

2011 ciro beklentilerine ilişkin bir soru üzerine Tort, ''2011 için yaklaşık 5,7 milyar lira civarında bir hedef ciroyu koyacağız gibi görünüyor. Şok'un devri daha çok taze... İki sene açısından baktığımızda yüzde 10-11 mertebesinde bir büyümeye tekabül edecek'' diye konuştu.

-''2012'DE YAKLAŞIK 100 YENİ MAĞAZA''-

Özgür Tort, yatırıma ilişkin bir soru üzerine, ''2012 yatırım hedefimiz 140 ila 150 milyon TL arasında olacak. Ağırlıklı olarak yatırım portföyünde büyük mağazalar yer tutacaktır. Ama sayısal olarak küçük mağazalar daha fazla yer alacak'' dedi.

2012 için haftada 2 süpermarket açmayı hedeflediklerini anlatan Tort, ''Yaklaşık 100 mağaza... Bunun 50 civarındaki mağazası MM, MMM, Midi, Maxi, Macrocenter gibi büyük süpermarketlerden, bir o kadarı da küçük süpermarketlerden oluşacak. M Migros, Mini Tansaş ve M-Jet'leri küçük süpermarket olarak nitelendiriyoruz'' diye konuştu.

Hipermarket açmaya da devam ettiklerini, bu yıl içinde 3 hipermarket açtıklarını, yıl sonuna kadar 1 hipermarket daha açmayı planladıklarını belirten Tort, ancak odak noktalarının süpermarket olacağını vurguladı.

Başka bir soru üzerine de Tort, şöyle konuştu:

''M-Jet'lerin, küçük süpermarketlerin geliştirilmesi bizim için indirim mağazalarının devredilmesinden bağımsız bir karardır. İndirim mağazalarının devredilmesi, yalnızca bizim buradaki sürecimizi hızlandırmıştır. Önümüzdeki döneme baktığımız zaman, 6,3 milyar liralık ciro hedefine, tekrar (Şok'un ciro) farkı yerine koyup gelmekteki en büyük düsturumuz tabii ki yine yeni mağaza açılışlarımız olacak. İki sene gibi kısa süre içinde, 2011 ve 2012 büyümelerimizle farkı yerine koyup, hatta üzerine geçerek 2012 sonunu kapatmayı hedefleyeceğiz.''

-''İKİNCİ YARIDA ÇOK CİDDİ HIZ KESME OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM''-

Migros Genel Müdürü Tort, ikinci yarıda Türkiye'de büyümede beklenen yavaşlamanın perakende sektörüne yansımasının ne şekilde olacağı yönündeki soruyu da şöyle yanıtladı:

''Yılın ikinci yarısında çok ciddi bir hız kesme olacağını düşünmüyorum. Şu anda Türkiye ekonomisi önemli bir canlanma sürecinde. Gelecek dönem içinde hem iç talepteki canlanmanın, hem çevre coğrafyalarda son dönemlerdeki sıcak gelişmelerin perakendecilere önemli vazifeler düşüreceğini öngörüyorum. Büyümelerin gelecek dönemlerde farklı kalemlerden, farklı ihracat, ithalat kalemlerinden gelebileceği yönünde de öngörülerimiz var. Bu çerçevede gıda perakendesi, yılın ilk yarı yıldaki büyümesinin yine paralelinde bir büyümeyi sağlayacaktır düşüncesindeyim. Tabii ki girdilerle ilintili, mevcut kur yüksekliğinin getirmiş olduğu bir maliyet baskısı söz konusu. Rekabet ortamında kendimizi daha da bu şartlar altında zorlayarak, mümkün mertebe tüketici fiyatlarımıza yansıtmaksızın bu dönemi geçirmek önemli. Cari açıkla mücadelede hükümetimiz önemli mesafeler kat etmek üzere ardı ardına kararlar alıyor. Eğer bu süreci kazasız atlatırsak, biz de bunun sonucu olarak hep birlikte tüm sektör olarak geleceği çok daha başarılı gözlemleyebiliriz. Önümüzdeki 4-5 ay içinde kritik olan girdi maliyetlerinde artışlar olacaktır. Bunun dışında iç talepteki canlanmanın süreceğini düşünüyorum. Türkiye'de yılın genelinde organize gıda perakendede yüzde 8-9'lar mertebesinde bir büyüme öngörüyoruz.''

-''FIRSATLAR ÇIKARSA DEĞERLENDİREBİLECEĞİMİZ ALAN''-

Özgür Tort, Türkiye'de satın alma planları olup olmadığı sorusuna ise ''Şu anda spesifik bir satın alma hedefimiz yok. Ancak bu, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi birtakım fırsatlar çıktığında değerlendirebileceğimiz bir alan. Türkiye'de ekonomik canlılık sürdükçe, ekonomi yapısında gelişmeler oldukça perakende sektörü birtakım gelişmelere gebedir. Biz de bu faaliyetler arasında rolümüzü alırız. Ama şu anda belirlenmiş bir hedefimiz yok'' yanıtını verdi.