Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin Hazine Bakanı Timothy Geithner, dünya genelinde birçok ülke tarafından yapılan çağrıların ardından, Avrupalı hükümetlerin bölgedeki borç krizine çözüm bulmak için adımlarını hızlandıracaklarını söyledi.

ABD'de ABC kanalında bir programa katılan Geithner, Euro Bölgesi liderlerinin geçtiğimiz haftasonu Washington'da yapılan IMF toplantılarında tüm dünyadan gelen çağrıları duyduklarını söyledi. Geithnner, durumun diğer ülkelere de zarar verdiğini belirterek, artık Çin, Brezilya, Hindistan ve Kore'nin büyümelerinin de Euro Bölgesi'ndeki borç krizinden etkilenmeye başladığına dikkat çekti ve "bizden duydukları eleştiri ve çağrıları, diğerlerinden de duydular. O sebeple artık harekete geçme zamanı" dedi.

Euro Bölgesi'ndeki yasa koyucuların Yunanistan'da bir temerrütü ve euronun akıbetini tehdit eden krizi kontrol altına almak için çabalarını artıracağı düşüncesi, hisseleri değerlendirdi. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri de 6 Ekim'deki toplantılarında likidite tedariklerinin genişletilmesini görüşeceklerinin sinyalini veriyor.

Yunanistan ve Norveç haricinde Avrupa Borsaları ralli yaparken, euro dün ikinci seansta da değerlendi. Euro, sabah saatlerinde ise yüzde 0.3 gerileyerek, Asya borsalarında dolar karşısında 1.3498 seviyesinden işlem gördü.

Geithner, haftasonu yapılan IMF toplantılarında da uyarılarda bulunarak, toplantıların tonunu belirlemiş oldu. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan da Euro Bölgesi'ndeki krizin bir an önce çözülmesi gerektiğini söylemişti.