Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar kriz konusunda daha büyük adımlar beklerken, Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Birliği ve IMF, henüz Yunanistan için ilk paketin altıncı dilimi konusunda bile karar vermedi.

Avrupa Birliği’nin Yunanistan’ın 6. yardım dilimine ilişkin kararın öncesinde, bugün Berlin’de önemli bir zirve gerçekleşiyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan Başbakanı George Papandreou'yu ağırlıyor.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert görüşmede, Yunanistan'ın içinde bulunduğu mali kriz ile yunan hükümetinin reform planlarının ele alınacağını belirtti.

Merkel bu görüşmesi öncesi mesajlarında Yunanistan'a dönük tonunu yumuşatmış ve Yunanistan'ın Euro Bölgesi’nde kalmasını istemişti.

Kontrollü temerrüt de Yunanistan'a ilişkin son dönemde en çok tartışılan konulardan biri olarak öne çıkıyor. Borç krizindeki Yunanistan’ın Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ise bu iddiayı yalanladı.

Venizelos, IMF Başkanı Christine Lagarde ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet ile Yunanistan'ın ''kontrollü temerrüdünü'' görüştükleri haberlerini yalanlayarak, ''sadece Lagarde, Trichet ve benim katılımımla kapalı kapılar ardındaki toplantıda söylenenlerle ilgili haberlerin olduğu bir noktaya vardık'' dedi.

Venizelos, ''kesinlikle, sözde kontrollü temerrüt senaryosu konusunda herhangi bir görüşme olmadığını ve olamayacağını'' ifade etti.

Troyka Heyeti, 8 milyar euroluk bu yardım dilimi karşılığında, Yunanistan’dan yeni kemer sıkma önlemleri istemiş ve Atina yönetimi de ek önlemlere imza atmıştı. AB'nin yardım dilimi konusundaki kararı 3 Ekim’de vermesi bekleniyor.