Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderlerinin bölgedeki borç krizinin çözümü konusunda karara yakın olduğuna yönelik iyimserlik, Asya'daki hisseleri sıçrattı. Asya Borsaları Mayıs 2010'dan bu yana kaydettiği en düşük seviyesinden yükselişe geçti.

Avrupa'nın en büyük bankası HSBC Holdings Plc, Avrupa Merkez Bankası'nın teminatlı tahvil alımlarına başlayabileceğine ve parasal genişlemeye gideceğine yönelik haberlerin üzerine yüzde 1.9 değerlendi. Satışlarının üçte birini Avrupa'da gerçekleştiren fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 2.5 yükseldi. Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd., petrol ve bakır fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 3 artış kaydetti.

Piyasaların gereğinden fazla satış gördüğüne ilişkin şüphe olmadığını söyleyen AMP Capital Investors Ltd.'ın yatırım stratejileri müdürü Shane Oliver, geri sıçrama için potansiyel olduğunu, bunun da Avrupa'daki gelişmelerle desteklendiğini belirtti. Oliver, asıl sorunun bunun kalıcı mı yoksa geçici mi bir sıçrama olduğuna dikkat çekti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 3.1 kazançla 112.37 puana yükselerek, 4 günden bu yana ilk kez değerlendi. Endeks dün son 16 ayın en düşük seviyesine geriledi. Asya Pasifik Endeksi geçtiğimiz hafta da son 3 yılın en sert düşüşüne işaret ederek yüzde 7.1 değer kaybetmişti. Düşüşler, endeksin 2 Mayıs'taki zirvesinden yüzde 20 değer kaybetmesine yol açtı.