Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hükümetlerinin borç krizinin çözümü için çabalarını artırması Asya piyasalarını olumlu etkiledi. Hisse senetleri, ABD hisselerinde görülen iki günlük çıkışın ardından son 16 ayın en düşük seviyesinden sıçrarken, bakırın yedi gün süren düşüşünü tersine çevirmesi ile birlkte, emtia grubu ralli yaptı. Dolar ve yen değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 12:36'da yüzde 3 yukarıda seyrediyordu ve endeks, dört günde ilk kez yukarı yönde hareket etti. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 yükseldi. Bakır Londra'da yüzde 1 yükselirken, petrol New York'ta yüzde 2.2'lik bir ralli gerçekleştirdi. Euro yen karşısında erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı ve dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.3547 dolar sevieysine yükseldi. Güney Kore para birimi won son bir yılın en düşük seviyesi yakınlarından yükseldi.

ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, Avrupalı hükümetlerin, haftasonu Washington'daki toplantılarda küresel finans yetkililerinin endişelerini işittikten sonra, bölgedeki borç krizini çözüme kavuşturmak için daha fazla güç kullanacakları tahmininde bulundu. İtalya ve İspanya, dün bir Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilisinin, bankanın teminatlı tahvil alımını yeniden başlatabileceğini ve fonlamada rahatlama sağlamak için faiz indirimini görüşebileceğini kaydetmesinin ardından bugün tahvil ihalesine çıkıyor.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd.'den yatırım stratejisi müdürü Shane Oliver, "Piyasanın çok fazla aşırısatış durumunda olduğu konusunda şüphe yok" dedi ve "Sıçrama için iyi bir potansiyel var ve ardından Avrupa'da alışların devam edip etmeyeceğine bakmak gerek. Yatırımcılar gelecek hafta yapılacak AMB toplantısından umutlu. Bu toplantıdan hareket çıkmasını umuyorlar" yorumunda bulundu.