Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin Euro Bölgesi'ndeki borç krizini önleyeceklerine ilişkin iyimserlik, Tokyo Borsasını yukarı çekti. Nikkei 225 Endeksi, Nisan 2009'dan bu yana kaydettiği en düşük seviyesinden geri sıçrama yaptı.

Avrupa Merkez Bankası'nın teminatlı tahvil alımlarını başlatabileceğine yönelik haber üzerine Avrupa ve ABD'deki bankaların yükselişe geçmesinin ardından Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. de yüzde 2.8 primlendi. Satışlarının üçte birini Avrupa'da gerçekleştiren fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 2.4 artış kaydetti. Japonya'nın en büyük 2. bakır üreticisi Sumitomo Metal Mining Co., metal fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle  yüzde 3.3 değer kazandı.

Piyasa psikolojisinin, AMB'nin harekete geçeceğine ilişkin spekülasyonlarla bir miktar düzeldiğini belirten Okasan Online Securities Co.'nun baş stratejistlerinden Yoshihiro Ito, piyasaların dibi görmüş olduğunu söylemek içinse hâlâ çok erken olduğunu ifade etti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.9 kazançla 8,535.97 puana çıkarken, Topix Endeksi de yüzde 1.8 değerlenmeyle 741.64 puandan işlem gördü. Endeks bu yıl, ABD'nin büyüme rakamları ve Avrupa'daki borç krizinin bankaları etkileyeceğine yönelik endişelerin etkisiyle yüzde 19 gerilemişti.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri, Euro Bölgesi'ndeki bir merkez bankasının yetkilisinin AMB'nin teminatlı tahvil alımlarını görüşebileceğini söylemesi yüzde 2.3 yükseldi. Bank of America Corp. ve JP Morgan Chase&Co. yüzde 4.6 artış kaydetti. S&P 500 Vadeli KOntratlar bugün henüz çok büyük bir değişiklik kaydetmedi.