Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

GEITHNER'DEN MOTİVASYON MESAJI

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Avrupalı liderlerin artık daha hızlı ve eşgüdümlü bir şekilde karar vermek zorunda olduğunu belirtti. Tüm dünyanın gözünün Avrupa'ya çevrildiğini ve birçok ülkedeki refah ve büyümenin bu
bölgeye bağlı olduğunu belirten bakan, önlemlerin çok hızlı bir şekilde alınmasının artık bir mecburiyet haline geldiğini söyleyerek liderlerin hızlanmalarını istedi. Bu akşam yapılacak Merkel ve Papandreou görüşmesinden somut bir sonuç çıkması olasılığı yatırımcıları umutlandırıyor. Diğer yandan
Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) sızan haberlerde, ECB'nin önümüzdeki haftaki toplantısında yeni çözümler üstünde duracağı piyasayı umutlandırdı.

Bankalara orta vadeli fon sağlamak adına 12 aylık kredi sağlanması, daha önce bir sene yürütülen ve bu süre boyunca 60 milyar euroluk varlık alan 'Teminatlı bono' programının yeniden uygulanacağı haberleri de olumlu etki yaptı. Bu program bankaların ellerinde bulundurdukları mortgage gibi teminatlı bonoları almaya yönelik olacak. Bir diğer haber ise Avrupa'da, ABD'deki TARP (Sorunlu varlık alım program) benzeri bir program oluşturulabileceği oldu. Tüm bunların üstüne ECB'den 6 Ekim'deki toplantıda bir faiz indirim beklentisi de eklenince risk piyasaları ralli yaptı.

ABD VE ASYA'DA TEPKİ VAR

ABD'de Apple hisselerine ilişkin JP Morgan'ın Asya ve ABD analsitleri arasındaki tavsiye uyuşmazlığı hisseye satış getirirken açılış saatlerinde endeksleri de aşağıya bu hisse çekti. Günün devamında ise Avrupa'dan gelen haber akışının etkili olacağı beklentisi ile Borsalara alım geldi. S&P 500 Endeksi % 2.33 yükselerek 1.162 puana tırmandı, Dolar Endeksi 78 seviyesine indi ve ABD 10 yıllık tahvilinin faizi % 1.9063'e yükseldi. ABD'de, Avrupa'yı takiben finansal hisseler ralliye çıkarken Bankacılık Endeksi %5.04 prim yaptı.

Asya'da diğer iki kıtadaki alımları takip eden yatırımcılar MSCI Asya
Endeksi'ni % 2.9 yükselttiler. Bölgede tek düşen borsa doğal felaketler sonucu işlemlere ara verilen Filipinler olurken, Japonya'da Nikkei 225 Endeksi % 2.2 primli ve 8.558 puanda. Çin'de alımlar daha zayıf kalırken Societe Generale özellikle finansal hisselerde artan kısa pozisyon oranının kısa vaded bir yukarı yönlü harekete yerini bırakabileceğini belirtiyor.

Şanghay Bileşik Endeksi % 0.27 primle yoluna devam ediyor. Asya'da birçok para biriminde toparlanma çabaları hakim. Kore Wonu ve Endonezya Rupisi % 1'den fazla yükselirken Dolar/Yen 76.35'te yatay durumda. Asya'da borsa
endekslerinin 12 aylık beklenen karlara göre fiyat/kazanç oranının 11.1'de olması ve 20082den bu yana en düşük seviyeye inmiş olması oyuncularda kısmi alım iştahı oluşmasında etken olarak gösteriliyor, para birimlerinde son 2 haftadır yaşanan satışların sertliği de buradaki hızlı dönüşleri tetikleyen unsurlar arasında.

EMTİA BUGÜN SAKİN

24 ham maddeden oluşan SPGSCI Emtia Endeksi dünü % 0.19 yükselerek
tamamlamış olmasına rağmen bazı üyelerinde sert oynaklıklar yaşandı.

Bunların başında değerli metaller gelirken dün bir ara % 15'e varan düşüşler sergileyen spot gümüş bu sabah % 1.44 yükselişle 31.17 Ons / Dolar'da. Spot altın ise dün test ettiği 1.532 seviyesinden gelen alımlaral toparlamaya devam ediyor, son okuma ons başına 1.640 Dolar. Risk iştahındaki toparlama ile beraber ABD tipi ham petrolün fiyatı 81.82 Dolar'a çıkarken, Brent petrolün varil başına fiyatı ise 105.09 Dolar olarak ekranlara yansıyor.

Tarım emtiasında talebe ilişkin olumlu beklentiler ve zayıflayan Dolar sebebiyle alımlar yaşanırken mısır ve buğdayda yükselişler %1'in üstünde.

Son 2 hafta içinde % 17 değer kaybeden ve son bir yılın en düşüğüne inen spot bakırda ise yükseliş var.

HEM FAİZ, HEM DÖVİZ HEM DE ENDEKS YÜKSELDİ

Dolar/TL 1.8691 ile dünkü işlemlerde tüm zamanların rekorunu kırarken güne 1.8520'den başlıyor. Euro/TL 2.5028'den alıcı bulurken yarım Euro + yarım Dolar'dan oluşan Sepet Kur 2.1769'da. Faizde satış devam ederken gelinen seviye % 8.67 bileşik oldu. Gelişen Piyasalar tarafında Rusya'da görevine
son verilen Maliye  Bakanı Kudrin sonrası ülke varlıklarına azalan ilgi, İsrail'de beklenmedik şekilde politika faizini % 3.25'ten % 3'e indiren İsrail Merkez Bankası var. Özellikle İsrail'deki faiz indirimi krizin yaratacağı yavaşlamanın şimdiden birçok merkez bankası tarafından ciddiye alındığının önemli bir göstergesi olarak kabul edilirken İsrail'de bonolar ralli yaptı. Çek Cumhuriyeti'nin bankacılık sistemine 50 milyar dolarlık Gelişen Piyasalar Fonu yöneten Mobius 'un yaptığı övgüler ve alım yapacağını açıklaması sonrasında Komercni Bank % 9 yükseldi ve endeks de % 6 civarında yükseldi. Tüm bu gelişmeleri izleyen varlık sınıflarından hisse senetleri de alıma geçti ve Avrupa iyimserliğine ortak oldu. Bileşik Endeks günü % 0.85 yükselerek 56.801 puandan tamamladı.

Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde:

- TCMB PPK toplantı tutanaklarını açıklayacak 14:00

- italya ve ispanya'da kısa vadeli bono ihraçları olacak

- ABD'de haftalık mağaza satışları verisi açıklanacak 14:45

- ABD'de S&P Case-Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak 16:00 (Önceki: %1.1)

- ABD'de Eylül ayı CB tüketici güveni açıklanacak 17:00 Önceki: 44.5

- ABD'de Eylül ayı Richmond FED İmalat Endeksi açıklanacak 17:00

- Merkel ve Papandreou biraraya gelecekler
 

Twitter.com/Gokhan_Sen

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü