Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, Avrupalı liderlerin borç krizini çözeceğine ilişkin iyimserlikle desteklendi. Avrupa'ya ilişkin iyimserlik dolar talebini aşağı çekerken, Güney Kore ve Malezya ringgitini destekledi.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 10 ayın en düşüğünden artış kaydetti ve MSCI Asya Pasifik Endeksi de Mayıs 2010'dan bu yana en düşük kapanışından geri sıçradı. Adını vermeyen bir yetkili, Avrupa Merkez Bankası'nın diğer parasal genişleme önlemleriyle birlikte teminatlı bono alımlarına başlayabileceğini söyledi. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ise Avrupalı hükümetlerin borç krizini çözmek için daha fazla çaba göstereceğini ifade etti.

Avrupa'dan gelen haberlerin risk iştahını artırmasıyla küresel piyasalarda yaşanan rallinin Asya paralarını desteklediğini belirten Dai-ichi Life Research Institute Inc.'in ekonomistlerinden Tohru Nishihama, ancak bu sıçramanın sürüp sürmeyeceğinin henüz belirsiz olduğunu söyledi.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Asya Dolar endeksi yüzde 0.02 artışla 115.07 puana çıktı. Endeksin 22 Eylül'deki kapanışı olan 114.22 puan seviyesi, Kasım 2010'dan bu yana en düşük seviyesine işaret ediyordu.

Güney Kore wonu ve Malezya ringgiti, ABD doları karşısında yüzde 1.1'er artış kaydederek, sırasıyla 1,180.35 ve 3.1505'ten işlem gördü. Singapur doları yüzde 1 kazançla 1.2881 seviyesine, Endonezya rupisi ise yüzde 1.3 değerlenmeyle 8,943 seviyesine yükseldi.