Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Afrika para birimi rand, Avrupa hükümetlerinin bölgedeki ülke borç krizini çözme konusunda çabalarını artırması sonucu hisse senedi ve emtia fiyatlarındaki yükselişlere bağlı olarak, dolar karşısında en fazla değer kazanan para oldu.

Rand yüzde 2.3 değer kazanarak dolar başına 7.9146 seviyesine çıktıktan sonra, Johannesburg saati ile 08:48'de yüzde 2.2 yukarıda 7.9242 seviyesinde seyrediyordu. Güney Afrika para birimi son üç günde yüzde 3.8 değer kazandı.

Gelişen piyasa hisse senetleri, gösterge endeksin son 16 ayın en düşüğünden sıçrama yapması ile birlikte, beş günde ilk yükselişini gösterirken, emtia fiyatları yükselişini ikinci güne de taşıdı. Bir Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilisi dün, AMB'nin teminatlı tahvil alımına yeniden başlayabileceğini ve parasal koşulları gevşetmek için ilave tedbirler alabileceğini kaydetti. ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner ise , Avrupalı hükümetlerin borç krizini çözmek için daha fazla güç kullanacakları tahmininde bulundu.

Johannesburg'ta Quinten Bertenshaw liderliğindeki Tradition Analytics stratejistleri, "Bu yönde gelişmeler, gelişen piyasa varlıkları ve daha riskli profile sahip diğer varlıklar için destekleyici nitelikte olabilir" dedi ve "Hisse senetleri piyasaları oldukça iyi performans göstermekte ve bu noktada, risk ortamı kademeli bir şekilde oluşuyor görünüyor" yorumunda bulundu.