Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kurtarma paketinin taksitlerini alma konusunda başı dertte olan Yunanistan'ın Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) temsilcilerinden oluşan ''troyka'' heyetinin bu hafta Atina'ya döneceğini ve kurtarma paketinin 8 milyar euroluk 6'ncı dilimini zamanında alacaklarını aktardı.

Venizelos, yaptığı açıklamada, Başbakan Yorgo Papandreu'nun, troyka heyetini harekete geçirmek için yeni tasarruf önlemlerini ana hatlarıyla anlatan bir mektup gönderdiğini belirtti. Troyka, 110 milyar avroluk kurtarma paketinde belirlenen hedeflere ulaşmada ve mali konsolidasyonu sağlayacak adımları atmada Atina yönetiminden yazılı teminat istemişti.

Avro Bölgesi maliye bakanlarının yardım konusunu ele alacağını ve onaylayacağını belirten Venizelos, ''(8 milyar avroluk) kredi ödemesi zamanında olacak'' dedi.

Yunanistan ekonomisinin kısır döngüden verimli döngüye geçmesi için tasarruf önlemlerine katlanması gerektiğini ifade eden Venizelos, ''Bu yıl bütçe açığımızı sert biçimde düşürmek, 2012 yılı bütçesi için ek önlemler almak, yıllardan sonra ilk kez 2012 yılında bütçe dışı fazla elde etmek için mali hedeflerimize ulaşmada süper çaba göstermeliyiz, böylece verimli döngüye girişi başlatalım'' diye konuştu.

Troykaya yakın bir yetkili, troyka heyetinin yarın muhtemelen Yunanistan'a döneceğini açıklamıştı.

Yunanistan'ın, Mayıs 2010'da kabul ettiği 110 milyar avroluk kurtarma paketinin 8 milyar avroluk 6'ıncı diliminin serbest bırakılması, bu ülkenin paket karşılığında kabul ettiği şartları yerine getirmesine bağlı bulunuyor.

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Yunanistan'ın mali kriz nedeniyle içinde bulunduğu kısır döngüden kurtulup, iyi bir döneme girmesi ve ülkenin yıpranan adının yeniden kazanılması için herkesin insanüstü çaba göstermesini istedi.

Venizelos, New York'ta IMF Başkanı Christine Lagarde olan görüşmesinin ardından Atina'da düzenlediği basın toplantısında, "Yunanistan'ın gerçek bir krizden kaçınması için yegane çarenin üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmek olduğunu" ifade ederek, "Yunanistanla ilgili hala dramatik gelişmeler olması" riskinin bulunduğunu söyledi.

Ülke ekonomisinin krizden kurtulması için bugüne kadar alınan önlemlerin muazzam bir sosyal ve siyasi faturası olduğunu, ancak buna rağmen yeterli olmadığını belirten Venizelos, daha başka ek önlemler de alınacağını açıkladı.

Venizelos, AB Troykası ile 2011-2012 bütçesi konusunda anlaşma sağlandığını ancak, 2013 ve 2014 yılları için bazı ek önlemlerin sözkonusu olduğunu belirtti.

Troyka yetkililerinin yarıda kalan incelemelerini tamamlamak üzere hafta içinde Atina'ya geleceklerini belirten Venizelos, harcamalarla ilgili ihtiyaçların tamamen hükümetin kontrolü altına alındığını ve 6. taksidin ekim ayı içinde serbest bırakılacağını belirtti.