Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, Avrupalı liderlerin bölgedeki borç krizine çözüm için alınacak tedbirler konusunda anlaşmaya yakın oldukları yönündeki beklentilerin güvenli liman varlıklarına talebi azaltması sonucu değer kaybediyor. Bu satışlarla birlikte, 10 yıl vadeli tahvilin faizi rekor düşük seviyeden başlattığı yükselişini sürdürüyor.

Otuz yıl vadeli Hazine tahvilleri, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in parlamentodan Avrupa kurtarma fonunun genişletilmesini onaylamasını istemesinin ardından, piyasanın aşağı gitmesine öncülük ediyor. Bu kağıdın faizi, yükselişini üçüncü güne de taşıdı ve son bir ayın en uzun süreli düşüş dönemini yaşıyor. İki yıl vadeli tahvil ise, bugünkü 35 milyar doalrlık Hazine ihalesi öncesi değer kaybetti.

Kopenhag'da Nordea Bank AB'den şef analist Niels From, "ABD Hazine kağıtları, piyasada risk iştahının artmasından olumsuz etkileniyor ve kağt arzı da geliyor" dedi ve Avrupa'da harekete geçileceği spekülasyonu risk bekleyişlerini artırdı. Ancak kırılganlık sürüyor ve zır yönden gelebilecek herhangi bir haber ve herhangi bir yorum, durumu hızla tersine çevirebilir . Özellikle Avrupa'dan bir hareket görmezsek" yorumunda bulundu.

30 yıl vadeli Hazine tahvilinin faizi dokuz baz puan ya da 0.09 yüzde puanı artarak, New York saati ile 07:40'ta yüzde 3.09'a çıktı. Ağustos 2041'de vadesi dolacak yüzde 3.75 faizli tahvilin fiyatı 1 29/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 19.06 doalr düşerek 112 29/32 seviyesine indi. Tahviller en son üç gün üst üste 24 Ağustos'ta sona eren periyotta değer kaybetmişti.

Gösterge 10 yıl vadeli tahvilin faizi sekiz baz puan yükselerek yüzde 1.98'e çıktı ve 20 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu kağıdın faizi, Avrupa borç krizi ve ABD büyümesine yönelik kötümserlikle, 23 Eylül'de yüzde 1.6714 ile rekor seviyeye indikten sonra üç gün ard arda yükseldi.