Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nın genişletilmesini oylamasından önce euro ve ABD endeks vadelileri yükselişe geçti. Avrupa'daki hisseler kayıplar ve kazançlar arasında gidip gelirken, Yunan tahvilleri değerlendi; bakır geriledi.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.7 değerlenerek 1.3638 seviyesine yükseldi. 2 yıllık Yunan tahvillerinin getirisi 24 baz puan düşüş kaydederek yüzde 69.53'e geriledi. Standard&Poor's 500 Endeks vadelileri yüzde 0.7 yükselerek, dünkü yüzde 2.1'lik düşüşten sonra ralli sinyali verdi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1'in altında değer kaybetti. Bakır ikinci gününde de düşüş kaydederken, altın yüzde 1.3 yükseldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) genişletilmesi için Parlamento'nun desteğini arayacak. Yunanistan'ın temerrüte düşeceğine ilişkin endişeler küresel hisse senetlerini ve emtiayı aşağı çekerek 2008'den bu yana enkötü çeyreğe işaret ediyor. Bloomberg anketine katılan yatırımcıların dörtte üçü Euro Bölgesi'nin önümüzdeki yıl resesyona gireceğini düşünürken, yarısı Çin'in 2016 itibariyle yüzde 5'in altında büyüme kaydetmesini bekliyor.

Yatırımcıların dikkatle Almanya'nın EFSF kararını takip ettiğini belirten Shinhan BNP Paribas Asset Management Co.'nun fon yöneticilerinden Im Jeong Jae, "yatırımcılar bölgede krizin sorun çıkaracağına, ancak zorluklara rağmen sonunda çözüleceğine göre pozisyon alıyor" dedi.

Avrupa'nın ortak para birimi euro yen karşısında yüzde 0.6 değerlenirken, ABD'nin en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında doların hareketini izleyen Dolar Endeksi yüzde 0.8 geriledi. Dolar, Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları karşısında yüzde 0.6'şar düşüş kaydetti.