Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

KBC Bank ile İrlanda Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nün(ESRI) yaptığı son kamuoyu araştırması, İrlanda'da geleceğe dair ekonomik kaygıların tüketici davranışlarını olumsuz etkilemeyi sürdürdüğünü gösterdi.

Tüketici duyarlılık endeksinin bu ay 55,8'den 53,3'e gerilediğini gösteren araştırma sonuçları, İrlandalıların özellikle Aralık ayında açıklanacak 2012 bütçesinin sonuçlarından büyük endişe duyduğunu ortaya koydu.

KBC Bank ve ESRI yetkililerine göre, İrlanda'daki tüketicilerin büyük çoğunluğu, gelecek 12 ay içinde ekonomik durumun daha da kötüleşeceğini, ev giderlerini karşılamanın zorlaşacağını ve işsizliğin artacağını düşünüyor.

Borç krizinin altından tek başına kalkamayınca geçen yılın sonunda Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan yardım talep etmek durumunda kalan İrlanda, 2012 yılında en az 3,6 milyar euro tasarruf etmeyi planlıyor ve bu rakamın 4 milyar euroyu bulabileceği belirtiliyor.

Kamu harcamalarından kesintiler ve vergi artışlarıyla, son yıllarda ülke tarihinin en katı ekonomik önlemlerini hayata geçirmeye çalışan İrlanda hükümeti, "krizin faturasının kendilerine çıkarıldığından" yakınan halktan büyük tepki görüyor.