Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de haftalık işsizlik başvurularının geçen hafta azaldığını, ülke ekonomisinin 2. çeyrekte beklenenden fazla büyüdüğünü gösteren veriler ve Alman Federal Meclisi'nin EFSF'nin genişletilmesi ile ilgili yasayı onaylaması piyasaları canlandırdı.

Avrupa Borsaları yükselerek erken saatlerdeki kayıplarını telafi etti. BNP Paribas ve UBS yüzde 5'ten fazla artışla banka hisselerindeki yükselişe öncülük etti.

Gösterge Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 1.3 tırmanarak 230.39 puan oldu. İngiliz FSTE 100 Endeksi'nde yüzde 0.11, Alman DAX'ta ise yüzde 1.64'lük yükselişler görüldü.

ABD borsaları da iyi gelen ekonomik verilerle birlikte güne alıcılı başladı. Bank of America ve Citigroup hisseleri en az yüzde 3.5 oranında değer kazanırken Dow Jones ise yüzde 1.9 arttı ve 11,220.24 puana çıktı.

Bugün açıklanan verilerde ABD ekonomisinin, yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 1,3 oranında büyüdüği belirtildi. ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerindeyse 24 Eylül'de sona eren haftada işsizlik maaşına başvuruların 37 bin kişi azalarak 391 bine gerilediği ve 2 Nisan'dan bu yana en düşük seviyeye indiği görüldü.

MORTGAGE FAİZİ TÜM ZAMANLARIN EN DÜŞÜK DÜZEYİNDE

Öte yandan ülkede 30 yıllık mortgage faizi %4.01 ile tüm zamanların en düşük düzeyine inerken Ağustos'ta 2. el konut satışları yüzde 1.2 geriledi.

Piyasalarda gelen verilerin etkisiyle süren iyimser havadan petrol fiyatları da etkilendi. New York'ta Kasım teslim ham petrolün  varil fiyatı 2.04 dolar artarak 83.25 dolara kadar yükseldi. Bakır fiyatları ise yüzde 5.1'lik kayıplarının bir kısmını telafi etti.  

YURT İÇİNDE İMKB 100 ALICILI SEYRETTİ

Dün Türkiye'nin kredi notunun artırılabileceği beklentisiyle diğer hisse senedi piyasalarından ayrışan İMKB 100 endeksi bugün de yükseliş seyrindeydi. Endeks günü 59,758 puan seviyesinden kapattı.

Eken saatlerde dolar 1,8610 lira seviyesine çıkararak ikinci kez rekor seviyeleri test ederken ilerleyen saatlerde 1.8477'e çekildi.

Türk Lirası euro karşısında da yüzde 0.24 değer kaybıyla 2,5227 seviyesine geldi. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi ise yüzde 8.34'e geriledi.

Yarın piyasadaki iyimser havanın sürüp sürmeyeceği ve Yunanistan'da yaşanan gelişmeler piyasa tarafından yakından izlenecek. Yurt içindeyse doların kritik seviyelerden gevşeyip gevşemeyeceği takip edilecek konular arasında.