Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'da ekonomik krize karşı merkezi hükümetin aldığı önlemler, ülkedeki 17 özerk yönetimi de kemer sıkmaya itti.

İspanya'daki özerk yönetimler, ülke tarihindeki en büyük kemer sıkma politikasını uygulamak zorunda kalırken, toplamda 5 milyar avroluk tasarruf öngörülüyor. Özerk yönetimler 2012 yılı için önlemlerini teker teker açıklamaya başladı.

Balear Adaları, 168 kamu şirketinden 92'sinin kapatılacağını duyururken, bundan yılda 115 milyon avroluk tasarruf sağlanacağını belirtti. Balear yönetimi ayrıca gelecek yıl için 800 kadar çalışanının işten çıkartılabileceğini ve bu şekilde 30 milyon avroluk kesinti olacağını kaydetti.

Navarra özerk bölgesi de, 2012 bütçesindeki harcamalarda 190,6 milyon avroluk kesinti yapacağını bildirdi.

Özelleştirme çalışmaları başlatan, ülkenin en güçlü ekonomilerinden Katalonya bölgesindeki özerk yönetim ise, özellikle sağlık sektöründe kesinti yaptı. Özürlülere yardım ve geriatri merkezlerine yapılan ödemelerin 2 aylığına durdurulmasıyla ilgili kararlar Katalonya'da yoğun eleştiri aldı.

Bu arada diğer özerk yönetimlerden Valencia, tarihindeki en düşük bütçesini 2012 yılı için alırken, kamu harcamalarında yüzde 20'ye varan kesintiler yapıp, 400 milyon avroluk tasarrufa gitmeyi planladığını açıkladı. Castilla la Mancha özerk yönetimi de 2012 bütçesinde bir önceki yıla oranla yüzde 20 kesinti yapılmasını kararlaştırdı.

Öğretmenlerin günlerdir sokaklarda gösteri yaptığı Madrid'de ise özerk yönetim kesintiyi şimdilik eğitim alanında yaparken, öğretmenlerin haftalık çalışma saatleri 18'den 20'ye çıkartıldı ve sendikalara göre neredeyse öğretmenlerin yarıya yakını işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldı.

Festivaller ülkesi olarak bilinen İspanya'da, ekonomik krizin etkisiyle kültürel aktivitelerin bütçeleri de çok büyük oranda azaltılırken, Valencia özerk yönetimi, ekonomi düzlüğe çıkana kadar Valencia Film Festivali'ni kapatma kararı aldı.

İspanyol basını, özerk yönetimlerin içinde bulunduğu duruma "Titanik" benzetmesi yaparken, "özerk yönetimlerin kamu bütçelerinin ekmek ve su ile diyete başladığı" yorumları yapılıyor.