Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in Perşembe günü almış olduğu borçlanma maliyetlerini daha da düşürme kararına karşı çıkmış olan Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, bu adımın riskli olduğuna dikkat çekerek, toparlanmayı da ciddi oranda hızlandıramayacağını söyledi.

Plosser, "Operation Twist" olarak adlandırılan kararına şüpheyle yaklaştığını belirterek, bunun istihdamı ve tüketici harcamalarını ne derece artırabileceğinden emin olmadığını savundu. Philadelphia Fed Başkanı, ekonomideki yapısal düzenlemelerdeki yavaş seyire ve mali belirsizliklere dikkat çekti.

Pennsylvania eyaletinin Radnor kentinde şirket yöneticileriyle bir araya gelen Plosser, "bazı kararları sadece yapabildiğimiz için almamalıyız" diyerek, şimdiye kadarki sorunların yalnızca genişlemeci para politikalarıyla çözülemediğini savundu.

Fed'in geçtiğimiz haftaki kararı uyarınca ABD Merkez Bankası 400 milyar dolar değerinde kısa vadeli hazine kağıtlarını, uzun vadeli olarak değiştirecek ve böylece zaten sıfıra yakın faiz oranları daha da geniş bir alanda düşürülmüş olacak.

Plosser, Fed'in ekstra gevşek para politikasının işsizlik oranlarını aşağı çekmeden enflasyonu sıçratabileceğini söyledi.

Philadelphia Fed Başkanı, "1970'lerdekini hatırlatacak türde bir stagflasyon görüntüsüne sebebiyet vermek, şirketlere, işsizlere ve tüketicilere yardımcı olmayacak. Bunun sonuçlarına karşı çok dikkatli olmalıyız" dedi.