Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikalı CEO'lar ABD'nin bütçe tartışmaları ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin arttığı üçüncü çeyrekte ekonominin sert bir şekilde bozulduğuna inanıyor

Business Roundtable kuruluşunun anketine göre CEO'ların önümüzdeki 6 ayda istihdam kesintilerine gitmeleri olasılığı artarken, birçok CEO şirketlerinin satışlarının ve sermaye harcamalarının düşmesini bekliyor.

Bu çeyrekte 77.6 puana gerilemiş olan CEO Ekonomik Görünüm Endeksi böylece 2 çeyrek üst üste düşüş kaydetmiş oldu. Endeksin 3. çeyrek rakamları 2009'un son çeyreğinden bu yana en düşük değere işaret ediyor.

Geçtiğimiz çeyreğin ekonomi için çetin bir dönem olduğunu savunan Boeing Co.'nun CEO'su ve Roundtable'ın başkanı Jim McNerney, bu zorluklar arasında petrol fiyatları, Avrupa'daki borç krizi, ABD'deki borçlanma limiti tartışmaları ve S&P'nin ABD'nin kredi notunu indirmesini saydı. NcNerney tğm bunların belirsiz ekonomik ve iş dünyası koşullarına sebep olduğunu belirtti.

Ankete göre CEO'ların yüzde 24 önümüzdeki 6 ayda istihdamda kesintiler öngörüyor. Bu oran bir önceki çeyrekteki ankette yüzde 11 olarak gerçekleşmişti. istihdamın artacağına inanan CEO'ların sayısı ise yüzde 51'den yüzde 36'ya geriledi.

ABD'de yüzde 9'larda seyreden işsizliğin ülkenin ekonomik toparlanmasını zorlaştırdığı düşünülüyor.

CEO'ların bu yıl için büyüme tahmini ise yüzde 1.8 olarak belirlendi.