Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'den gelen ekonomik verilerin yatırımcıların ABD ekonomisinin yavaşladığına ilişkin endişelerini gevşetmekte başarısız olması üzerine Japon hisseleri düştü; Nikkei 225 Endeksi 3 günden bu yana ilk kez değer kaybetti.

Satışlarının en yüksek oranını Kuzey Amerika'da gerçekleştiren otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.2 geriledi. Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., Almanya Parlamentosu'nun Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nu genişletmeyi onaylamasının ardından da ikna olmadı ve yüzde 0.2 düşüş kaydetti. Sumitomo Electric Industries Ltd. şirketin ABD'deki fiyat düzeltmelerinden ötürü ceza alacağına ilişkin endişenin etkisiyle yüzde 9.3 geriledi.

Nikkei 225 Endeksi, günün erken saatlerinde yüzde 0.6 değerlenmesinin ardından yüzde 0.4 düştü ve 8,666.38 puana geriledi. Endeks bu hafta Avrupalı liderlerin borç krizini çözeceğine dair iyimserlik sayesinde yüzde 1.2 prim yaptı. Topix Endeksi ise yüzde 0.7 kayıpla 756.80 puandan işlem gördü.

ABD ekonomisinin yavaşladığına ilişkin endişelerin devam ettiğini, bu sebeple daha fazla verinin görülmesi gerektiğini söyleyen Tokyo'daki Nomura Holdings Inc.'in kıdemli stratejistlerinden Juichi Wako, Avrupa'daki borç krizine dair endişeler konusunda bir miktar rahatlama olduğunu belirtti.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri bugün yüzde 0.7 geriledi. Endeks dün işsizlik maaşı başvurularının Nisan'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemiş olmasının ve revize edilmiş GSYH rakamlarının etkisiyle yüzde 0.8 yükselmişti.